Početak > O Kini
Dođite u Šangaj, prigrlite svet
2010-10-03 16:36

 

     Šangaj predstavlja pravo svedočanstvo kineske duge i složene evolucije ka jednoj modernoj i urbanoj naciji. Istorija je tokom proteklih 160 godina ostavila neizbrisiv trag na grad. Aroma prošlosti i prosperitet sadašnjosti mešaju se u Šangaju i stvaraju otvorenu i živu kulturu koja je savremena, kosmopolitska i osobeno kineska.

     Odluka da se Svetska izložba «EKSPO» 2010. godine održi u Šangaju ima veliki simboličan značaj. Dok Kina prolazi kroz eksplozivan razvoj i urbanizaciju, Šangaj se transformiše iz industrijskog u jedan integrisan i inovantan gradski prostor koji predstavlja uzor celoj zemlji. Susret Šangaja i Svetske izložbe je istorijski trenutak i za Šangaj i za Kinu.

     Svetska izložba «EKSPO» u Šangaju 2010. godine, čiji je glavni slogan „Bolji grad, bolji život", dočarava budućnost gradske sredine. Tokom ove izložbe sve zemlje sveta će predstaviti svoja dostignuća u oblasti gradske civilizacije, razmeniti iskustva o gradskom razvoju i naprednim urbanističkim idejama. Kineski grad na obali reke Huangpu, 2010. godine prigrliće svetske metropole. Svetska izložba u Šangaju otvara vrata Kini ka ostatku sveta, ali i svetu ka Kini. Ona, prikazom sadašnjosti otvara vrata budućnosti.

 

 

1. Svetska izložba u Šangaju 2010.

Fotograf: Liu Đianfeng

Svetska izložba «EKSPO» u Šangaju otvorena je 1. maja 2010. godine. Kina je taj dan dugo čekala i on je konačno stigao sa 246 zemalja i međunarodnih organizacija koje zajedno na 5.28 kilometara kvadratnih izložbenog prostora prezentuju svoja najnovija dostignuća. Izvanredna predstava vatrometa osvetljavala je noćno nebo nad Šangajom tokom ceremonije otvaranja. 

2. Bolji grad, bolji život

Fotograf: Ćin Džijuan

Šangaj, najveći grad u Kini, nalazi se na istočnom delu Kine, na ušću reke Jangcekjang, najveće reke u Kini. Od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine i posebno poslednje tri decenije od implementacije politike otvaranja i reforme, Šangaj se razvio u svetsku metropolu pogodnu za život.

 

 

3. Kapija vremena

Fotograf: Ćin Džijuan

Šangajski Bund je mesto gde se sjedinjuju strana i lokalna kultura, gde se susreću njihove inovacije. Različiti stilovi u arhitekturi velikog broja zemalja svedoče o turbulentnoj istoriji i modernoj živosti Šangaja. 

4. Velika promena

Fotograf: Han Čunšeng

Kineska politika reforme i otvaranja korenski je transformisala naciju. Šangajski okrug Pudong, nekada predeo mirnih polja i ribarskih sela, trenutno je središte međunarodnog bankarstva, multinacionalnih korporacija, velikih domaćih kompanija i centar finansijskog razvoja. Okrug Pudong je dobar model modernizacije Šangaja i prozor ka kineskim reformama i otvaranju.

 

5. Ekonomski barometar

Fotograf: Čen Jigang

Šangajska berza, osnovana 1990. godine je jedna od dve postojeće berze u Kini. 

6. Nove Ideje

Fotograf: nepoznat

Šangaj, najveći kineski ekonomski centar, poseduje jaku industrijsku bazu i velike kulturne potencijale. Šangaj je iskoristio prednost održavanja Svetske izložbe 2010. godine i nadogradio svoju infrastrukturu, zauzeći time svoje mesto kao svetska metropola vođena tim resursima. Na fotografiji je predstavljen idejni model automobila, izložen na Međunarodnom salonu automobila u Šangaju 2009. godine.
 

7. Grananje puteva

Fotograf: Huang Ju

Šangaj je razvio jednu dobro povezanu, diversifikovanu meržu transporta koja ga povezuje sa ostatkom Kine i sveta, kao i višeslojni sistem javnog prevoza koji odgovara potrebama stanovnika. 

8. Brži od metka

Fotograf: Ćin Džijuan

Otvaranje Svetske izložbe 2010. godine i razvoj železničke mreže učinio je da Šangaj postane grad sa trenutno najdužom mrežom podzemne železnice na svetu.Šangajski voz Maglev, koji može da dostigne brzinu i od 431km/h, prvi je komercijalni brzi voz na svetu.
 

9. „Unesi, iznesi"

Fotograf: Tao Hongsjing

Izgradnja Međunarodnog lučkog centra u Šangaju je trenutno u punom jeku.Do kraja2009. godine promet robe je već tri godine uzastopno bio najveći na svetu, a promet kontejnera na drugom mestu. Na fotografiji je luka Jangšan u Šangaju. 

10. Delta reke Jangcekjang

Fotograf: Liu Jangčun

Delta reke Jangcekjang je glavni izvor energije kineske ekonomije. Obuhvtajući samo 1% celokupne teritorije i manje od 6% populacije, ovaj region ostvaruje 20% od ukupnog bruto nacionalnog dohotka i skoro 50% od ukupnog broja svih stranih investicija. To je najzgusnutija gradska ekonomska zona u Kini i najprometnija u svetu. Šangaj je u samom središtu delte Jangcekjanga. Na fotografiji je most Donghai, koji povezuje deltu sa okolnim gradovima i provincijama.

11. Grad je u našim rukama

Fotograf: Jong He

Građevinski radnici Šangaja stvaraju istoriju, predvodeći brz razvoj grada, i što je još važnije, gradeći bolju budućnost Šangaja. 

12. Palata umetnosti

Fotograf: Vang Đinliang

Šangaj je velika pozornica gde igraju raznolike umetnosti i kulture celog sveta. Svake godine bezbroj izvanrednih izvođača iz Kine, ali i drugih zemalja, nastupa pod reflektorima Šangaja. Na fotografiji je šangajski Orjentalni centar umetnosti.
 

13. Šampioni!

Fotograf: Džang Dong

Veliki kup formule jedan u Kini je jedan od šest najvećih međunarodnih sportskih takmičenja koji okuplja vliki broj ljudi u Šangaju.

14. Gost iz daleka

Fotograf: Jang Điandženg

Svake godine Šangaj je domaćin brojnih međunarodnih umetničkih, filmskih i turističkih festivala. Stari deo Šangaja, vrt Jujuan je omiljeno mesto kineskih i stranih umetnika, kao i meštana koji se tu okupljaju radi razmene mišljenja o umetnosti i kulturi.
 

15. Život je lep

Fotograf: Ćin Džijuan

Šangaj je grad čiji stanovnici znaju kako da uživaju. Veliki broj prilika za opuštanje i uživanje ohrabruje ljude da pauziraju sa užurbanim načinom života i istraže užitke koje grad pruža. 

16. Čitanje je način života

Fotograf: Jang Sjaodže

Kupovina, čitanje i sakupljanje knjiga su sastavni deo modernog života u Šangaju.
 

17. Raj za kupce

Fotograf: Ćin Džijuan

Zahvaljujući prosperitetu ekonomskog sektora, Šangaj je poznat i kao raj za kupce. Svaki veći tržni centar nudi širok spektar vrhunske robe, kako domaće tako i uvozne. 

18. Narodna kultura: Srce grada

Fotograf: Juan Džong'en

Za vreme praznika i proslava narodna umetnost oslikava ulice Šangaja.
 

19. Tumačenje klasičnih dela

Fotografija: Guo Čangjao

Opera Kunću je poznata kao „prethodnica svih kineskih drama". UNESCO ju je proglasio remekdelom oralne i nematerjalne svetske kulturne baštine. Fotografija prikazuje scenu iz predstave San crvene odaje, izvođene za vreme Svetske izložbe u Šangaju 2010. godine. 

20. U trendu

Fotograf: Fang Džonglin

Crtaći Anime, Manga, internet igrice i prerušavanje su omiljeni vidovi zabave današnje omladine. Svetska izložba u Šangaju 2010. pruža odličnu platformu za predstavljanje inovantnih kineskih brendova svetskoj populaciji.

21. Oslikavanje novog zavičaja

Fotograf: Čen Džimin

Opština Fengđing u okrugu Đinšan, u Šangaju je poznata kao „selo kineskih naivaca". Susret ruralnog i urbanog je jedna od pratećih tema Svetske izložbe 2010. u Šangaju.

22. Jutro je svanulo

Fotografija: Gao Guoliang

Šangaj je grad od približno 20 miliona stanovnika i ima najveću gustinu naseljenosti kada je matični deo Kine u pitanju. Topla atmosfera i dobrodošlica koju daje Šangaj pruža bolji kvalitet života svim svojim stanovnicima.

23. Nov dom

Fotografija: Ćin Džijuan

Izgradnja izložbenog prostora za Svetsku izložbu 2010. u Šangaju zahtevala je od stanovnika da naprave velike promene u životu, pošto je više od 18,000 familija dobilo nov dom. 

24. Ponovno okupljanje

Fotograf: Fang Džonglin

Šangaj je grad gde se posebno vodi briga o najstarijim sugrađanima. Zahvaljujući zdravom načinu života i odličnom sistemu zdravstvene zaštite i modernog socijalnog sistema, stanovnici Šangaja imaju najduže očekivan životni vek.
 

25. Sećanje na prošla vremena

Fotograf: Vang Sjaoming

Tradicionalne zgrade, «kamene kapije» (shikumen) koje datiraju iz dvadesetih, tridesetih godina, simboli su kosmopolitske kulture Šangaja. Danas, kombinacija ovih tradicionalnih delova i raznovrsnih stilova arhitekture čini pozadinu Sjintiandija, najpoznatije i najmodernije pešačke zone u Šanguju. 

26. Preko hiljadu godina star Džuđiađiao

Fotograf: Džou Kang

Džuđiađiao je dobro poznat, dobro očuvan stari deo Šangaja. Poznata turistička mesta i brojna kulturna dešavanja u Džuđiađiaou otvaraju još jedna vrata ka temi Svetske izložbe «Bolji grad, bolji život».
 

27. Učiti kroz praksu

Fotograf: Šen Minđue

Stranim posetiocima Svetske izložbe 2010. u Šangaju je omogućeno da kroz boravak u atmosferi lokalnih domaćinstava iskuse svakidašnji život u Kini. 

28. Nov život za stare industrijske komplekse

Fotograf: Ju Sjiangđun

Šangaj je napravio novi presedan time što je iskoristio stare industrijske komplekse za postavljanje izložbenog prostora. Na fotografiji je paviljon «Gradska budućnost», čija lokacija je originalno bila predviđena za elektranu Nanši. Visok dimnjak elektrane iskorišćen je i pretvoren u veliki osvetljen termometar 
 

29. Vama na usluzi

Fotograf: Ćin Džijuan

Stanovnici Šangaja se raduju Svetskoj izložbi 2010. Dva milion «gradskih volontera» se nalazi svuda po gradu, sa 70.000 dodatnih volontera koji rade na licu mesta. Njihov moto je «Vama na usluzi za vreme EKSPO-a».

30. Sastanak u Šangaju

Fotograf: Li Džong

Ceremonija otvaranja 41. Svetske izložbe uz spektakularnu predstavu, očaravajuć vatromet, vodopade i lasersko osvetljenje.
 

31. Kruna Istoka

Fotograf: Van Ćuan

Zgrada kineskog paviljonaje rađena u tradicionalnom arhitektonskom stilu douguan, gde su drvene grede postavljene tako da formiraju oblik koji podseća na krunu kineskih careva. Ova zgrada je jedna od onih koje će biti trajno sačuvane i posle Svetske izložbe i prezentuje duh i karakter kineske kulture.

32. Kina predstavlja

Fotograf: nepoznat

Unutar izložbenog prostora paviljoni tridesetjedne kineske provincije, kao i paviljon Hongkonga, Makaa i Tajvana prikazuju raznolike nacionalnosti, uslove života i običaje naroda. Oni zajedno sa nacionalnim paviljonom otelotvoruju «kinesku mudrost u urbanističkom razvoju». Na fotografiji je žena nacionalnosti Ćiang iz oblasti Venčun, koju je pogodio zemljotres.Žena pokazuje svoj ručni rad u paviljonu provincije Sečuan.

33. Čuvari plamena

Fotograf: Vang Žongđiang

Svetska izložba otvara veliku scenu izuzetnoj kineskoj tradicionalnoj kulturu. Brojni nacionalno priznati majstori i čuvari kineske nematerjalne kulturne baštine predstavljaju samu draž kineske kulture. Na fotografiji je lutkar pozorišta senki Tangšan koji pokazuje deci osnovne tehnike pokretanja lutaka. 

34. Kulturne atrakcije

Fotograf: Cui Đun

Svakog dana izvođenje elemenata tradicionalne kineske kulture iz svih krajeva Kina na sceni EKSPO-a osvetljava izložbeni prostor. Na fotografiji je scena izvođenja Pekinške opere na otvorenom.
 

35. Stari svitak dobija život

Fotograf: Liu Đianfeng

Pre više od hiljadu godina Džang Zeduan je naslikao sliku «Festival Ćingming na obli reke», ostavljajući za sobom posebno svedočanstvo o gradskom životu u drevnoj Kini. Danas je ovaj svitak, zahvaljujući modernoj tehnologiji oživeo kroz pokretnu sliku koja je u odnosu na original uvećana 30 puta. Projektovana na ogromnom digitalnom ekranu, ona predstavlja najveće dostignuće kineskog paviljona. 

36. Šaolin kungfu

Fotograf: Liu Sjin

Šaolin kungfu ističe ravnotežu uma i tela, kao put ka harmoničnom životu. Na fotografiji su posetioci Svetske izložbe koji sa monahom hrama Šaolin vežbaju borilačke veštine.
 

37. CHA

Fotograf: nepoznat

Šangaj EKSPO 2010. je veliki događaj međunarodne kulturne razmene i proslava za sve posetioce širom sveta, sa više od 20.000 dešavanja na 32 bine tokom 184 dana. Na fotografiji je CHA, bina predviđena za veličanstvenu akrobatsku predstavu režiranu posebno za Svetsku izložbu.

38. Izađimo na ulice

Fotograf: Cao Zičen

Svakoga dana profesionalne trupe stranih izvođača nastupaju u povorci koja prolazi EKSPO-om.
 

39. Zajednički ples

Fotograf: Šao Đianping

Kineski posetioci pridružili su se gostima sa Novog Zelanda na njihovom paviljonu u izvođenu uzbudljivog plesa Maora. 

40. Pozdravi iz mora

Fotograf: Li Đianćuan

Osoblje paviljona Australije u kostimima ajkula šeta među posetiocima noseći pozdrave iz mora.
 

41. Srećna ulica

Fotografija: Ćin Džijuan

Paviljon Holandije, čija je tema «Srećna ulica», predstavlja idealan grad. Model integrisanog gradskog planiranja uključuje inovativan holandski koncept prostora, energije i vode. 

42. Nasmejana lica Afrike

Fotograf: Džou Kang

Dizajneri sa zajedničkog afričkog paviljona sakupili su preko 100 maski različitih plemena, koje datiraju iz različitih perioda i naparvili simboličan zid nasmejanih lica Afrike.
 

43. Oseti ritam

Fotograf: Li Đianćuan

Mladi kineski posetioci jedva čekaju da se oprobaju sa afričkim bubnjevima.

44. Usavršavajući svoju veštinu

Fotograf: Liu Davei

Čak i u današnjem visoko-tehnološki razvijenom i industrijalizovanom svetu, ljudi su nastavili da praktikuju i usavršavaju tradicionalne ručne tehnike proizvodnje. Izložba «svetske rukotvorine» u okviru EKSPO-a predstavlja ručno izrađene predmete raznih zanatlija iz celog sveta. Na fotografiji je obućar grupe Feragamo, kako izrađuje cipele na paviljonu Italije.
 

45. Veza-mesečev brod

Fotograf: He Đinghua

Najskuplja građevina na EKSPO-u je paviljon Saudijske Arabije. Glavna građevina je brod u obliku polumeseca. Mesečev brod simbolizuje procvat «Prekomorskog puta svile», koji već više od 1000 godina povezuje Kinu sa arapskim zemljama.

46. Svet bajki

Fotograf: Luo Đingđie

Bajka Hansa Kristiana Andersena «Mala sirena» je pronašla svoj put iz sveta bajki do Svetske izložbe «EKSPO» u Šangaju. Ovo je prvi put da je napustila svoju domovinu gde je nastala pre 96 godina.
 

47. Najsrećniji dan u njihovim životima

Fotograf: Ši Đianping

Na paviljonu Francuske 11. maja 2010. godine 35 parova je reklo sudbonosna da, tokom romantičnog francuskog banketa čiji je domaćin bio gradonačelnik Tura.

48. Magija sladoleda

Fotograf: Ding Ćinglin

Na paviljonu Turske se mladim posetiocima služila magična i ukusna poslastica, sladoled.
 

49. Trag svetla

Fotograf: Liu Đianfeng

„Zeleni EKSPO" je jedna od glavnih ideja Svetske izložbe u Šangaju 2010. godine. Osa EKSPO-a je u potpunosti osvetljena sijalicama koje štede energiju. Ona istovremeno predstavlja i najveće LED osvetljenje na svetu. Nakon završetka izložbe, ova postojana konstrukcija će služiti kao naučna destinacija i važno središte transporta u Šangaju.

50. Dodirni i oseti

Fotograf: Li Đianćuan

U paviljonu Novog Zelanda postavljen je masivan kamen, žad pounamu težak 1.8 t, koji je od izuzetnog značaja za starosedeoce Novog Zelanda. Posetioci ga mogu videti i dodirom osetiti samu dušu Novog Zelanda.

51. Životni stil nula-ugljenika

Fotograf: Li Čen

„Nizak procenat ugljenika na EKSPO-u" je jedna od glavnih ideja Svetske izložbe u Šangaju 2010. Izložba inovantnih projekata najboljih gradskih sredina iz celog sveta, predstavlja ideje i praksu koja će poboljšati kvalitet života u gradovima.

52. Izvor energije

Fotograf: Sjao Ji

U paviljonu Nemačke obešena je, da visi u vazduhu, ogromna metalna sfera „Izvor energije".Podizanjem svojih glasova, posetioci zajednički mogu izazvati promenu slike na sferi. Glavna ideja ovog eksperimenta je da pokaže da je za izgradnju harmonične gradske sredine potrebno više od konstrukcije i tehnologije- potrebno je i da ljudi zajedno, usaglašeno rade.
 

53. Čudima nikad kraja

Fotograf: Čin Džijuan

Svetska izložba u Šangaju je manifestacija kreativnosti i imaginacije modernog čovečanstva. Posetioci su zadivljeni ovom izvanrednom izložbom. Paviljon Japana „Ostrvo purpurne svilene bube", ima za cilj da prikaže tehnologiju koja se koristi za zaštitu životne sredine, a koja podrazumeva povećanje upotrebe prirodnih resursa poput kišnice, sunčeve svetlosti i vetra. 

54. Dete koje sanja o budućnosti

Fotograf: Liu Đianfeng

U okviru paviljona Španije „Miguelin", postavljena je velika, 6.5 m visoka lutka koja može da oponaša više od sto različitih čovekovih izraza. Dečiji snovi o „gradu budućnosti" oslikani su na podu paviljona u obliku šest velikih mehura.

55. Katedrala semena

Fotograf: Ćin Džijuan

Paviljon Velike Britanije, poznat i kao „Katedrala semena" ističe važnost biodiverziteta. Ona je prikazana kroz 60.000 tankih, akrilnih prutova gde je oko svakog uvezano različito semenje. Nakon završetka izložbe veliki broj semenog pruća ostaće u Kini da se koristi u edukativne svrhe u mnogim školama. 

56. Očaranje

Fotograf: Li Đianćuan

Svaki ljubitelj fudbala koji uđe u paviljon Brazila ostane očaran pred tim kraljevstvom fudbala.

57. Gozba za čula

Fotograf: Šen Đinkang

Glavni motiv paviljona SAD-a je velik 4D ekran koji dočarava temu „Odgovori na izazov", nudeći posetiocima moderno multimedijalno iskustvo koje uključuje čula vid, sluh, dodir i miris.

58. Šetnja svetom

Fotograf: Ćin Džijuan

Razgledanje Svetske izložbe «EKSPO» je prilika da se uživa u raznim kulturama i mudrostima čovečanstva.
 

59. Jedini svet koji imamo

Fotograf: Li Đianćuan

Gradovi su proizvođači zagađenja, ali oni takođe imaju sposobnost da to zagađenje eliminišu. Zemlja je jedini svet koji imamo. Na fotografiji je prikazana unutrašnost paviljona „Gradske planete".

60. Upoznaj svet

Fotograf: Guo Čangjao

Svetska izložba u Šangaju eliminiše svaku udaljenost između Kine i ostatka sveta i okuplja na jedno mesto sve snove i nadanja čovečanstva.

 

    „Dobrotvoran kao voda, tolerantan kao more". Ime Šangaja objedinjuje najveće kineske kulturne vrednosti, toleranciju i harmoniju. Hramonija u okviru različitosti koja karakteriše Šangaj takođe predstavlja istorijski cilj Svetske izložbe «EKSPO»: da se postigne međusobno razumevanje i da se dalje razvija putem razmena i deljenja.

     Čovečanstvo nikad neće prestati da juri svoje snove. Potraga za smislom, mirna koegzistencija i harmonija unutar prirode je večna. U današnjem globalnom svetu, sudbina celog čovečanstva je neumoljivo povezana. Proces urbanizacije je rezultovao velikim demografskim pomeranjima, tako da većina svetske populacije sad živi u gradovima. Uz nastavak razvoja gradova, potreba za stvaranjem boljeg života u tim sredinama je očigledna. Na Svetskoj izložbi «EKSPO» u Šangaju u susretu budućnosti razlike u boji kože i nacionalnosti postaju irelevantne, a ljudi iz raznih krajeva sveta kroz međusobno upoznavanje dobijaju veći uvid i razumevanje svojstva. Uz učenje iz prošlosti i poštovanje sadašnjosti zajedno možemo krenuti putem održive gradske budućnosti.

     Svetska izložba «EKSPO» u Šangaju 2010. okreće se budućnosti nauke i tehnologije, ali ne odbacuje tradicionalni koncept koji podrazumeva ravnotežu čoveka i prirode. Ako istorija Svetske izložbe predstavlja istoriju procesa potrage čovečanstva za smislom, onda «EKSPO» u Šangaju predstavlja susret čovečanstva sa budućnošću u Kini. Ovo veliko okupljanje eliminiše udaljenost Kine i ostatka sveta, a sve snove i nadanja čovečanstva okuplja na jedno mesto.

 

                                                                                         (2010.10.03)

 

 

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj