Početak > O Kini
Lutanja Kinom · Poseta mestima održavanja Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu 2022.
2021-04-12 22:50

    Nakon 6 godina, pripreme za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. ušle su u ključnu fazu – fazu sprinta i spremnosti na sveobuhvatnom nivou. Uz snažnu podršku Organizacionog odbora Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji ima čast da Vas sprovede kroz objekte Zimskih olimpijskih igara i da Vas navede da izbliza osetite uzbuđenje oko njihovog održavanja u Pekingu 2022. godine.

    Za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. u planu je korišćenje 25 objekata. Podeljeni su u 3 takmičarske četvrti – Pekinšku, Jenćing i Džangđijakou.
    Pekinška četvrt ima 12 takmičarskih objekata, uključujući 8 već postojećih, 3 novoizgrađena i jedan privremeni objekat. U Pekingu će se održati tri glavna takmičenja (u karlingu, hokeju na ledu i klizanju), 5 sporednih (karling, hokej na ledu, brzo klizanje na kratkim stazama, umetničko klizanje, brzo klizanje) i 32 manja događaja.
    Olimpijski park u Pekingu bitan je deo nasleđa Olimpijskih igara iz 2008. godine i ponovo će postati centar Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Sedam od 25 mesta održavanja Zimskih olimpijskih igara deo su Olimpijskog parka u Pekingu.


Nacionalni stadion (Ptičje gnezdo) biće domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara.


Nacionalni centar za vodene sportove u Pekingu (Vodena kocka) biće mesto održavanja takmičenja u karlingu i karlingu u kolicima.


U Nacionalnom stadionu održaće se i takmičenja u hokeju na ledu za muškarce i hokeju na ledu sa sankama


U Kadilak areni (Sportski i kulturni centar Vukesong) održaće se takmičenja u hokeju na ledu za žene


U novoizgrađenom Nacionalnom stadionu za brzo klizanje održaće se takmičenja u brzom klizanju


Nacionalni stadion za brzo klizanje reprezentativno je mesto glavnog takmičarskog dela Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. Drugačije ga nazivaju i „Ledenom trakom", zbog jedinstvenog dizajna. Jedini je novoizgrađeni objekat za takmičenja na ledu Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2022.

Ima najveću površinu od leda u čitavoj Aziji, koja zauzima 12.000 kvadratnih metara. U proseku može da primi više od 2.000 ljudi koji bi se istovremeno takmičili u hokeju na ledu, brzom klizanju, umetničkom klizanju, karlingu i ostalim sportovima na ledu.


Olimpijsko selo (Pekinška takmičarska četvrt) moći će da ugosti 2.260 sportista i njihovih pratilaca


Jenćing takmičarska četvrt ima 5 takmičarskih objekata. Tamo će se održati 3 glavna takmičenja (u alpskom skijanju, motornim sankama, sankanju), 4 sporedna (u alpskom skijanju, motornim sankama, skeletonu, sankanju) i 20 manjih događaja.

Olimpijsko selo u Jenćing takmičarskoj četvrti moći će da ugosti 1.430 sportista i njihovih pratilaca. Izgradnja Jenćing takmičarske četvrti pokrenuće i izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture u okolini i stvoriće uslove za razvoj tog područja. Tokom izgradnje ovih objekata pokušaće da se integrišu sa okolinom, time smanjivši obim posla i uštedivši ulaganja.


Džangđijakou takmičarska četvrt nalazi se u okrugu Čungli, gradu Džangđijakou. Skijaška industrija okruga Čungli ima istoriju dugu dvadeset godina. Trenutno se tamo nalazi 5 aktivnih skijališta. Vodeće je područje za razvoj skijaške industrije u Kini, a i omiljena zimska destinacija za odmor i razonodu mnogih ljubitelja skijanja iz Kine i okolnih zemalja.

 


Džangđijakou takmičarska četvrt ima 8 takmičarskih objekata u kojima će se održati 2 glavna takmičenja (u skijanju i biatlonu), 6 sporednih (u snoubordingu, skijanju slobodnim stilom, skijaškom trčanju, skijaškim skokovima, nordijskoj kombinaciji i biatlonu), kao i 50 manjih događaja.

 


Za vreme predstojećih Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u potpunosti će se iskoristiti različiti resursi već postojećih skijališta. Dodatno proširivši već postojeće skijalište Junding dobiće se dve nove lokacije, Junding A i Junding B. Olimpijsko selo u Džangđijakou takmičarskoj četvrti moći će da ugosti 2.640 sportista i njihovih pratilaca.

 

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj