Početak > O Kini
Lutanja Kinom · Doživite lepotu Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu 2022.
2021-05-05 21:27
 

Kako vreme prolazi, i Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. polako nam se približavaju. U susret ovom događaju, Vlada Narodne Republike Kine pridaje veliku važnost svakom njihovom projektu i pripremama koje su sada u punom jeku, a obuhvataju logo Igara, maskote, ikonice zimskih sportova, dizajn olimpijske baklje – sve je već spremno i predstaviće Vam se jedno za drugim.

Danas, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji ima čast da Vam predstavi logo, maskote, baklje Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu 2022, kao i skrivena značenja, kreativne ideje i kulturne koncepte sadržane u njima. Kroz bolje upoznavanje sa kulturom i prenošenje duha Zimskih olimpijskih igara, možete videti i sve elemente kineske kulture koje nose u sebi i osetiti njihov orijentalni šarm.

 

Logo Zimskih i paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. godine

 

Šestog decembra 2017. godine, Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta zvanično je odobrio logo Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. 15. decembra u Pekingu održana je ceremonija povodom njegove zvanične promocije. Tokom ceremonije, najavljeno je da je za olimpijski logo izabran „zimski san", a za paraolimpijski – „skok u letu".

Inspirisani su tradicionalnom kineskom kaligrafijom i svilenim trakama za ples. Sam logo Olimpijskih igara u sebi ima kineski karakter  (/dōng/ - zima), dok je za Paraolimpijske igre izabran karakter   (/fēi/ - leteti). Crvena i žuta boja izabrane su zbog kineske nacionalne zastave, dok plava simbolizuje snove i budućnost, kao i sjaj i čistoću leda i snega. Logo spaja bogato orijentalno kulturno nasleđe sa međunarodnim savremenim stilom, time naglašavajući konotaciju i slikovitost samog teksta. U potpunosti oličava karakteristike Kine i Pekinga, kao i suštinu Olimpijskih igara.

 

Maskote Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu 2022: Ledeni Dun Dun i Snežni Žung Žung

Da li vam ove dve simpatične lutkice deluju poznato? Tako je, Snežni Dun Dun svoju inspiraciju našao je u pandama. Maskota je kombinacija pande i moćnog „oklopa" od leda koji simbolizuje zimske sportove i savremenu tehnologiju. Pande su u svetu poznate kao nacionalno blago Kine. Ljudi ih povezuju sa prijateljstvom i dopadljivošću. Vole ih svi, a posebno mladi, te je i srce na Dun Dunovom levom dlanu prijateljska dobrodošlica ljudima iz celog sveta. Žung Žung, koji se nalazi pored njega, inspiraciju pronalazi u lampionima. Lampioni su jedan od važnih simbola Kine, sa istorijom dugom više od 2000 godina. Simbolizuju bogatu žetvu, radost, nežnost i svetlost.

Karakter „Led, ledeni" iz imena maskote simbolizuje čistoću i snagu, „Dun Dun" simbolizuje iskrenost, zdravlje, živahnost i dopadljivost; „Sneg, snežni" simbolizuje belinu i lepotu, dok „Žung Žung" prenosi koncept svetske civilizacijske razmene, uzajamnog učenja i harmoničnog razvoja. Maskote Ledeni Dun Dun i Snežni Žung Žung ne samo da simbolizuju fizičku snagu sportista, već i istrajnost i inspirativni olimpijski duh.

                                                                                                 

         Promo video za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. 

Maskota Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu, Ledeni Dun Dun, sa decom.
Grupna fotografija napravljena 17. septembra 2019. godine na Šougang stadionu za hokej na ledu
(Fotografiju dostavila Visual China)

Interakcija predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasa Baha, sa decom

Šougang stadion za hokej na ledu, Peking, 17. septembar 2019. godine

(Fotografiju dostavila Visual China)

Ikonice za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine

 

Organizacioni odbor Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu je 31. decembra 2020. godine, na Međunarodnom festivalu snega i leda, objavio 24 ikonice za obeležavanje zimskih olimpijskih sportova i 6 ikonica za paraolimpijske sportove. Kreirao ih je dizajnerski tim Centralne akademije lepih umetnosti, glavni dizajner (koji je dizajnirao i logo Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu) je Lin Cundžen, zamenik dekana Škole za dizajn Centralne akademije. Svaka od 30 ikonica predstavlja po jedan sport.

Ikonice Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine 

Ikonice Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. godine

       Ikonice su spoj kineskih pečata i karaktera. Ne samo da pokazuju karakteristike, izazove i slobodu zimskih sportova, težnju ka savršenstvu, već u isto vreme i oličavaju dubinu kineske tradicije i bogatstvo kulture.

        Ikonice su savršen spoj umetnosti pečatiranja i lepote kineskih karaktera. Po prvi put u istoriji Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara, koristiće se pokretne ikonice za obeležavanje divnih i dirljivih trenutaka zimskih sportova.

Savršeno kombinuju umetnost pečatiranja sa zimskim sportovima, time stvarajući priliku da kineska kultura odiše sjajem i mladalačkom vitalnošću.

Za pozadinu se koristi crvena boja – crvena boja koja predstavlja entuzijazam i nadu, ali i prazničnu atmosferu za Zimske olimpijske igre u Pekingu koje će se održati tokom Praznika proleća (proslave kineske Nove godine).

„Polet": baklja Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. godine

        Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta je 7. decembra 2020. godine pregledao i odobrio dizajn olimpijske baklje za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine.



        4. februara 2021. godine, u „Ledenoj kocki", Nacionalnom centru za vodene sportove u Pekingu, zvanično je najavljen dizajn izgleda olimpijske baklje za Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine.

Izgled baklje za predstojeće Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine

 

        Boje olimpijske baklje su crvena i srebrna, što simbolizuje „susret leda i vatre, polet strasti, blještanje leda i snega i zagrevanje sveta". Paraolimpijska baklja srebrne je i zlatne boje, što simbolizuje izuzetnost i snove, a oličava i paraolimpijske vrednosti: hrabrost, odlučnost, inspiraciju i jednakost.

        Sam izgled baklje vrlo je dinamičan, od vrha ka donjem delu „kreće" se poput lepršave svilene trake i prenosi tradicionalnu kinesku filozofsku misao: „Zakon koji dao nosi u sebi prirodan je, čovek i priroda su jedno".

        Donji deo paraolimpijske baklje ima ugraviran pun naziv Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. godine Brajevim pismom.

Olimpijska baklja koja nosi naziv „Polet" koristi i tradicionalne obrasce iz kineske kulture „oblake koji donose sreću" kao divnu pozadinu.

(Slike iz teksta koje nisu obeležene dobijene su iz zvaničnih objava Organizacionog odbora Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. godine)




 

 

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj