Početak > O Kini
· Praznik proleća – GODINA TIGRA · · Niz aktivnosti povodom obeležavanja kineske Nove 2022. godine u Srbiji ·
2022-01-26 00:23


Bliži nam se Praznik proleća – kineska Nova 2022. godina – godina Tigra. Tim povodom, Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji u periodu od 31. januara do 15. februara 2022. godine organizuje niz onlajn kulturnih aktivnosti, među kojima su: koncert kineskog nacionalnog orkestra, izložba savremene umetnosti, animirana izložba o sportovima na ledu i snegu, izložba ukusnih specijaliteta i turističkih resursa oko Carskog kanala, izložba drevnih carskih palata i vrtova, i druge, time pružajući priliku da prijatelji iz Srbije, kao i sunarodnici u Srbiji, podele radost i veselje koje donosi Praznik proleća. Dobrodošli ste da posetite zvaničnu stranicu i javni WeChat Ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji. Događaji će se održati ovim redosledom:

1.Koncert kineskog nacionalnog orkestra – 

Kultura provincije Šandung duž Puta svile

Vreme:  31. januar 2022. godine

Platforma:  RTS programi, RTS 3, RTS Planeta

Podrška:  Kancelarija za kulturu i turizam provincije Šandung, Dramsko pozorište provincije Šandung

U organizaciji Ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, sa podrškom Kancelarije za kulturu i turizam provincije Šandung i Dramskog pozorišta provincije Šandung, koncert kineskog nacionalnog orkestra pod nazivom Kultura provincije Šandung duž Puta svile održaće se 31. januara 2022. godine na trećem programu RTS-a sa početkom od 20:00 časova. Koncert publici predstavlja najreprezentativnije numere naroda Kine u izvođenju kineskog nacionalnog orkestra, numere kao što su „Cvet jasmina“, „Labudasta guska“, „Cveće i mesečina“, „Naš divni zavičaj, Šandung“ i druge, divne numere koje obuhvataju različite umetničke forme.

Članovi nacionalnog orkestra Dramskog pozorišta provincije Šandung tokom izvođenja kombinuju tradicionalne tehnike sa modernim muzičkim elementima i modernom tehnikom. Tome svemu dodaju i karakteristike vremena iz koga potiče numera kao i karakteristike vremena u kome živimo, time pružajući publici nezaboravan doživljaj.

2.Izložba fotografija – Veličanstveni sklad neba i čoveka – lepota drevnih kineskih carskih palata

Vreme:  1. feburar 2022. godine

Platforma: Zvanična stranica i WeChat Ambasade Narodne Republike

Kine u Republici Srbiji

Podrška:  Kineski centar za međunarodnu kulturnu razmenu,

China National Geographic 

Ova izložba fotografija prikazaće publici skoro netaknute komplekse drevnih kineskih carskih palata, kao što je Zabranjeni grad u Pekingu, Zabranjeni grad u Šenjangu, Hram neba i Letnja palata u Pekingu, Planinsko odmaralište Čengde u provinciji Hebei i drugi. Prikazaće njihov prostorni raspored, individualne konstrukcije, dekoraciju, boje, vrtove i omogućiti publici da se upoznaju sa tradicionalnom kineskom kulturom iz različitih uglova, kao i da dođu u kontakt sa lepotom drevnih kineskih carskih palata.

3.Tematska tematska animirana izložba – Sastanak na ledu i snegu

Vreme:  4. februar 2022. godine

Platforma: Zvanična stranica i WeChat Ambasade Narodne Republike

Kine u Republici Srbiji

Podrška:  China Sports Industry Group Co, Ltd.

Tematska animirana izložba – Sastanak na ledu i snegu na kreativan način publici predstavlja 10 takmičarskih kategorija Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022, uključujući hokej na ledu, brzo klizanje, karling, brzo klizanje na kratkim stazama, umetničko klizanje, skijaške skokove, skeleton, snoubording, biatlon, skijaško trčanje i druge. 10 antropomorfnih životinja koje simbolizuju delove tradicionalne kineske kulture i 10 takmičarskih kategorija ručno su oslikane kao „Veliki bogovi“ koji se sastaju na ledu i snegu – time oživljavajući strast, vitalnost i mladi duh sportova na ledu i snegu.

4.Izložba fotografija – Prelepa Kina · Prirodne lepote Sinđijanga

Vreme:  7. februar 2022. godine

Platforma: Zvanična stranica i WeChat Ambasade Narodne Republike

Kine u Republici Srbiji

Podrška:  Kancelarija za kulturu i turizam Autonomne ujgurske

pokrajine Sinđijang

Autonomna ujgurska pokrajina Sinđijang nalazi se na severozapadu Kine, a prirodna bogatstva čine je divnim mestom tokom cele godine – posebno tokom bajkovite zimske sezone, kada za njom žude mnogi ljubitelji putovanja. Ova izložba fotografija iz različitih uglova prikazuje divne pejzaže Sinđijanga – prelepe planine, vodu i ljude – od podnožja snežnih planina do nepregledne pustinje Gobi, od jezera Đingji do najviših planinskih vrhova, od ruševina drevnog grada do dalekosežnih snežnih polja.

5.Carski kanal (Veliki kanal) – promo video / Grand Canal Taking You Home

Vreme:  9. februar 2022. godine

Platforma: Zvanična stranica i WeChat Ambasade Narodne Republike

Kine u Republici Srbiji

Podrška:  Jiangsu Artall Culture & Arts Co., Ltd.

Promo video o Carskom kanalu – Grand Canal Taking You Home polazi od ukusnih specijaliteta, i, prateći putničke rute, prikazuje kulturu i tradiciju, turističke resurse i način života ljudi iz četiri različita grada duž Velikog kanala.

6.Izložba fotografija – Zavičaj konfucijanstva – Đining

Vreme:  11. februar 2022. godine

Platforma: Zvanična stranica i WeChat Ambasade Narodne Republike

Kine u Republici Srbiji

Podrška:  Kancelarija za kulturu i turizam grada Đining, provincije Šandung

Đining, grad kineske provincije Šandung, ima dugu istoriju i bogatu kulturu. Rodno je mesto Konfucija, drevnog kineskog filozofa i prosvetitelja. Jedna od kolevki kineske civilizacije i rodno mesto konfucijanske kulture – obuhvata i dva mesta koja se ubrajaju u svetsku kulturnu baštinu. Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Vas sprovodi kroz Đining, pozivajući Vas da doživite jedinstveni šarm kineske kulture.

7.Izložba savremene umetnosti na temu kineske mitologije – Novi klasik planina i mora

Vreme:  13. februar 2022. godine

Platforma: Zvanična stranica i WeChat Ambasade Narodne Republike

Kine u Republici Srbiji

Podrška:  Kancelarija za kulturu i turizam provincije Džeđijang, Muzej lepih umetnosti provincije Džeđijang

Ova izložba se, oslanjajući se na estetiku i sistem drevne mitologije koji neguje kineski klasik – Knjiga planina i mora, deli na: Hungmeng – knjigu neba, Taotije – pojam „svega pod nebom“ (pojam zemlje) i Vumei – nove zapise neba i zemlje. Kroz različite umetničke forme kao što je slikanje tušem, ulje na platnu, štampa na platnu, vajarstvo, umetnička instalacija, video-umetnost i umetnost novih medija – „izloženo“ je 124 umetnina 50 različitih poznatih domaćih i stranih umetnika.

8.Izložba – Seoski život u provinciji Šandung

Vreme:  15. februar 2022. godine

Platforma: Zvanična stranica i WeChat Ambasade Narodne Republike

Kine u Republici Srbiji

Podrška:  Kancelarija za kulturu i turizam provincije Šandung

Slikarstvo sa životom na selu kao temom grana je popularnog slikarstva u Kini. Ima snažnu lokalnu obojenost i zapravo su poljoprivrednici ti koji slikaju, odražavajući promene kroz koje prolaze sa tokom vremena. Njihov slikarski stil je jednostavan, neobičan i prenaglašen.

Ova izložba prikazuje 38 slika iz različitih gradova i oblasti provincije Šandung, zavičaja poljoprivrednog slikarstva – Židžaoa, Ćingdaoa, Linćua i Ćingdžoua. Umetnička dela prepuna su ljubavi prema rodnim mestima slikara, kao i njihovih težnji ka sreći i idiličnom životu u godinama koje dolaze.


Preporučite prijatelju 
     Odštampaj