Početak > O Kini
Aktivnosti povodom obeležavanja kineske Nove 2022. godine u Srbiji——Zavičaj konfucijanstva Đining
2022-02-11 17:11

Grad Đining, rodno mesto Konfucija, drevnog kineskog filozofa i prosvetitelja, nalazi se u kineskoj provinciji Šandung. Jedna od kolevki kineske civilizacije i rodno mesto konfucijanske kulture – obuhvata i dva mesta koja se ubrajaju u svetsku kulturnu baštinu. Danas Vas Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji sprovodi kroz Đining, pozivajući Vas da doživite jedinstveni šarm kineske kulture.

Konfucijev hram


Grad Đining, čuveni istorijski i kulturni grad, poznat je po divnim znamenitostima, jedinstvenim turističkim resursima, kao i po svetskoj kulturnoj baštini – Konfucijevom hramu, rezidenciji i mauzoleju.


Južna kapija (zidine) Konfucijevog hrama


Ulaz u Konfucijev hram (Kamen temeljac)


Velika dvorana Konfucijevog hrama


Konfucijeva rezidencija


Trinaest paviljona


Kao veliki mislilac, prosvetitelj i osnivač konfucijanske škole mišljenja tokom Perioda proleća i jeseni, Konfucije je snažno uticao na kinesku filozofiju, književnost, umetnost i obrazovanje, to je uticaj koji traje duže od dva milenijuma. Shvatanje Đininga kroz upoznavanje sa njegovim pejzažima, kulturom i istorijom neophodno je za razumevanje čitave kineske civilizacije.

Grad Coučeng, Jišan (planina Ji)


Zalazak sunca na jezeru Veišan (Nansi)


Konfucijev hram – Kajsijin oltar


Dok istražujete skrivena mesta Konfucijevog hrama, rezidencije i mauzoleja, imate priliku da se upoznate i sa tradicionalnim specijalitetima.


Sveta zemlja – Nišan: Južna kapija


Sveta zemlja – Nišan: noćna panorama


Konfucijeva rezidencija hrana


Pored Konfucijevog hrama, rezidencije i mauzoleja (Tri svete Konfucijeve znamenitosti), Đining je poznat i po jednoj svetskoj kulturnoj baštini – Carskom kanalu (Velikom kanalu Peking-Hangdžou – deonici Đining). Veliki kanal Peking-Hangdžou najduža je veštačka reka na svetu.


Carski kanal (Veliki kanal Peking-Hangdžou)


Drevni deo Carskog kanala u gradu Nanjang


Stari grad – Nanjang


Rafting na jezeru



Konfucije je jednom rekao: „Zar nije zadovoljstvo ugostiti prijatelja izdaleka?“


Dobro došli u rodni grad Konfucija i Mencija, prestonicu Carskog kanala i kulture! Dobro došli u Đining!

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj