Početak > O Kini
Niz aktivnosti povodom obeležavanja kineske Nove 2022. godine u Srbiji Izložba savremene umetnosti na temu kineske mitologije – Novi klasik planina i mora
2022-02-14 16:50

Kao važan dokument koji beleži drevne kineske mitove, Knjiga planina i mora nastala je u periodu pre dinastije Ćin i sadrži shvatanja vremena, kulturnih izuma koje su imali drevni ljudi, kao i poreklo vrsta. Može se nazvati enciklopedijom drevnog društvenog života. Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji i Odeljenje za kulturu i turizam provincije Džeđijang danas za Vas otvaraju izložbu savremene umetnosti na temu kineske mitologije – Novi klasik planina i mora, izložbu koju je pripremio Muzej lepih umetnosti provincije Džeđijang, i koja Vas vodi u tumačenje Knjige planina i mora iz ugla savremene umetnosti. Moći ćete da istražite kulturna sećanja iz najranijih perioda ljudske vrste i da pratite evolucionu putanju drevnih mitova, time uvidevši dubinu i šarm tradicionalne kineske kulture.

Ova izložba se, oslanjajući se na estetiku i sistem drevne mitologije koji neguje kineski klasik – Knjiga planina i mora, deli na: Hungmeng – knjigu neba, Taotije – pojam „svega pod nebom“ (pojam zemlje) i Vumei – nove zapise neba i zemlje. Kroz različite umetničke forme kao što je slikanje tušem, ulje na platnu, štampa na platnu, vajarstvo, umetnička instalacija, video-umetnost i umetnost novih medija – „izloženo“ je 124 umetnina 50 različitih poznatih domaćih i stranih umetnika.

Li Hungbo – Svet iz bajke


Vei Đijalin – Stvaranje istorije

Link ka izložbi:

https://wx.zjam.org.cn/Interact/SHXJ/index.html


Preporučite prijatelju 
     Odštampaj