Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Potpisivanje predugovora o izgradnji mosta na Dunavu
2009-10-23 22:18

Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova i ministar za Nacionalni investicioni plan Republike Srbije, gospođa Kalanović potpisali su 23. oktobra 2009. godine predugovor o izgradnji mosta na Dunavu. Potpisivanju predugovora prisustvovali su i Nj.E. ambasador Vej Đinghua, potpredsednik Vlade, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, gospodin Dinkić i gradonačelnik Beograda, gospodin Đilas.

Po potpisivanju ugovora, ambasador Vej Đinghua, potpredsednik Vlade, gospodin Dinkić, gradonačelnik Beograda gospodin Đilas i članovi obe strane potpisnika obratili su se novinarima. U svom obraćanju ambasador Vej Đinghua je rekao da izgradnja mosta na Dunavu za sada predstavlja najveći poduhvat u okviru ekonomske saradnje između Kine i Srbije i da je to ujedno i prvi kineski infrastrukturni projekat u Evropi. Potpisivanje ovog ugovora je početak u realizaciji zajedničke izjave o uspostavljanju strateškog partnerstva između naše dve zemlje. On ne samo da je podigao nivo konkretne saradnje, nego je inicirao i nove pravce u bilateralnim odnosima, naglasio je ambasador. Ministar Dinkić je izjavio da je Kina velika zemlja i da Kinu i Srbiju povezuje tradicionalno prijateljstvo. U vreme kada ceo svet zahvata finansijska kriza, GDP u Kini održava svoj rast. Srbija se nada jačanju ekonomske saradnje sa Kinom i zajedničkom suprotstavljanju finansijskoj krizi. Ambasador Vej Đinghua i gospodin Dinkić smatraju da je projekat izgradnje mosta na Dunavu nova odskočna tačka u saradnji između Kine i Srbije i da će obe strane u budućnosti nastaviti da na temelju ravnopsravnosti i obostarne dobiti, vredno stvaraju nove prilike za razvoj saradnje u raznim oblastima radi dobrobiti svog naroda.

Planirani projekat, most na Dunavu će povezivati Zemun sa Borčom, biće dugačak 1499 metara, širok 29,1 metara, visok 22,8 metara i koštaće 170 miliona evra, koje će pokriti kredit kineske strane. Ovo je drugi most na Dunavu kod Beograda, koji ne samo da će rasteretiti saobraćaj, nego i pozitivno uticati na život svih građana Beograda.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj