Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Ambasadorka Chen Bo prisustvuje sastanku za koordinaciju saradnje Kine i Srbije u oblasti infrastrukture
2020-02-21 17:15

Ambasadorka, gospođa Chen Bo i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gospođa Zorana Mihajlović su 20. februara održale poseban sastanak povodom uticaja epidemije novog koronavirusa na velike infrastrukturne projekte u saradnji Kine i Srbije i poteškoće sa kojima se susreću kineska preduzeća u Srbiji, na kojem su zajedno razmotrene mere za prevladanje poteškoća i uticaja. Sastanku su prisustvovali predstavnici kineskih preduzeća, kao što su CRI, CRBC, CCCC grupa, Power China, CMEC, Shandong Highspeed i šefovi nadležnih odeljenja srpske strane.

Predstavnici kineskih preduzeća izjavili su da je epidemija novog koronavirusa dovela do određenog uticaja na projekte, što se uglavnom odrazilo na nedovoljan broj zaposlenih i neblagovremeno snabdevanje materjalima i opremom. Kako bi se osigurao nesmetan napredak projekata prema rasporedu, preduzeća su preduzela odrđene mere kao što su optimizacija upotrebe radnika, korišćenje lokalnih resursa, prilagođavanje rasporeda i pokretanje onlajn kancelarija. Istovremeno preduzeća pažljivo prate smernice za prevenciju i kontrolu epidemije, u potpunosti se pripremaju za ubrzanje u izgradnji nakon epidemije, trude se svim snagama da umanje negativan uticaj epidemije na projekte i da doprinesu ekonomskom razvoju Kine i Srbije. Kineska preduzeća su pokrenula i neka konkretna pitanja oko kojih se nadaju da će im srpska strana pomoći.

(Foto: www.mgsi.gov.rs)

Gospođa Zorana Mihajlović je rekla da je "čelično prijateljstvo" Srbije i Kine veoma snažno. Bez obzira sa kakvim se teškoćama suočavaju, dve zemlje će zajednički, udruženo da prevaziđu te teškoće. Zahvaljujući zalaganju i odgovornom stavu kineskih preduzeća u teškoj situaciji, srpska strana u potpunosti shvata da je epidemija viša sila, a srpska Vlada i nadležna odeljenja spremni su da daju sve od sebe da pomognu kineskim partnerima u prevazilaženju trenutnih izazova. Gospođa Mihajlović je na licu mesta naložila nadležnim odeljenjima da pojačaju relevantni rad, da maksimalno odgovore na zahteve kineskih preduzeća, pomognu preduzećima u rešavanju praktičnih problema i pruže im najbolju garanciju.

Ambasadorka gospođa Chen Bo je rekla da je uverena da će uz podršku i pomoć srpske strane, kineska preduzeća nastaviti da rade na umanjivanju uticaja epidemije do minimuma. Ona je istakla da epidemija ima određeni uticaj na kinesku ekonomiju i saradnju Kine i Srbije, ali da je uticaj privremen i fazan. Kineska ekonomija je veoma otporna. Zahvlajujući uspehu sa merama za prevenciju i kontrolu epidemije iz dana u dan, proizvodnja u mnogim oblastima Kine se postepeno oporavlja. Uvereni smo da će se nakon epidemije kineska ekonomija brzo oporaviti, a saradnja Kine i Srbije ubrzo vratiti ustaljen tok i ostvariti novi i veći napredak.

Nakon sastanka ambasadorka gospođa Chen Bo i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gospođa Zorana Mihajlović odgovarale su na pitanja novinara.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj