Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Govor povodom obeležavanja Dana osnivanja Narodnooslobodilačke armije Kine
2020-08-01 02:30

Danas obeležavamo 93. godišnjicu od osnivanja Narodnooslobodilačke armije Kine. Za poslednje 93 godine, Narodnooslobodilačka armija Kine je pod snažnim vođstvom Komunističke partije Kine, ostvarila jednu po jednu veličanstvenu pobedu, i postigla je veliki istorijski rezultat za Partiju i narod.

Poslednjih godina, kineska vojska se dosledno zalaže za ispunjavanje međunarodne odgovornosti i obaveze, aktivno učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama, morskoj pratnji, humanitarnim misijama kao i drugim aktivnostima, zajedničkim snagama se nosi sa globalnim izazovima kao što su terorizam i sajber bezbednost, i aktivno doprinosi izgradnji "zajednice zajedničke sudbine čovečanstva".

Ove godine, suočavajući se sa epidemijom virusa Kovid-19, Narodnooslobodilačka armija je odlučno sprovela odluke i naređenje Centralne vojne komisije, poslala više od 4000 članova medicinskog osoblja da učestvuje u spasilačkim i medicinskim operacijama u žarištu provincje Hubei. Istovremeno, Narodnooslobodilačka armija je pružila pomoć u vidu medicinskih materijala i poslala timove medicinskih stručnjaka u mnoge zemlje sveta, tako da je za međunarodnu zajednicu odigrala važnu ulogu u prevenciji i kontroli epidemije.

U novoj eri, Kina će nastaviti da sprovodi defanzivnu nacionalnu politiku odbrane, da dosledno insistira na put izgradnje snažne vojske sa kineskim karakteristikama. Kina nikada neće težiti hegemoniju, širenje, niti tražiti sferu uticaja. Spremna je da sa svim državama sveta razvija vojne odnose koji su neutralni, bez konflikata, a ne usmereni ka nekoj trećoj strani. Narodnooslobodilačka armija je samouverena, odlučna i sposobna da u budućnosti savlada sve pretnje i izazove, i da igra aktivnu ulogu u ostvarenju kineskog sna o velikom oživljavanju kineskog naroda i očuvanju svetskog mira.

Trenutno se pod strateškim rukovodstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića nivo međusobnog političkog poverenja između Kine i Srbije neprestano povećava, a saradnja u oblasti odbrane daje plodne rezultate. U narednom periodu, kineska strana je spremna da sa srpskom stranom dalje jača razmenu i komunikaciju između dve vojske, i praktično razvija saradnju u različitim oblastima, kao i da podstiče saradnju dve zemlje u oblasti odbrane ka novim visinama.

Živelo prijateljstvo Kine i Srbije, živelo prijateljstvo dve vojske!

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj