Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Izjava portparola ambasade NR Kine u Republici Srbiji o zagovaranju administracije Demokratske napredne stranke Tajvana o "nezavisnosti Tajvana"
2020-09-02 02:49

1. septembra jedan srpski medij je objavio članak šefa Odeljenja za inostrane poslove administracije Demokratske napredne stranke Tajvana Wu Zhaoxie-a, koji otvoreno zagovara “nezavisnost Tajvana” i takozvano pristupanje Tajvana Ujedinjenim nacijama i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji”. Sa tim u vezi, portparol Ambasade Narodne Republike Kine u Republici Srbiji je dao zvaničnu izjavu:

Tajvan je neodvojivi deo Kine, što je činjenica koju niko i nijedna sila ne mogu promeniti. 1945. godine kineski narod je zajedno sa narodom drugih zemalja sveta izvojevao veliku pobedu u svetskom ratu protiv fašizma, i Tajvan je vraćen Kini. Niz međunarodnih pravnih dokumenata, uključujući “Kairo deklaraciju” i “Potsdamsku deklaraciju”, jasno su potvrdili kineski suverenitet nad Tajvanom.

Rezolucija 2758 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija jasno priznaje da je Vlada Narodne Republike Kine jedina legitimna vlada koja predstavlja čitav kineski narod. Na svetu postoji samo jedna Kina i Tajvan je jedan njen deo, nema govora o ulasku Tajvana u Ujedinjene nacije. Svetska zdravstvena organizacija je posebna organizacija u sklopu Ujedinjenih nacija čije su članice suverene zemlje i u vezi sa pitanjem oko Tajvana treba da se drži rezolucija Generalne skupštine UN-a.

Separatističke snage „za nezavisnost Tajvana“ izmislile su razne izgovore da politizuju pitanje kontrole i prevencije epidemije i pokušale da iskoriste epidemiološku situaciju da na međunarodnom planu ospore princip “Jedna Kina”. Objavljivanje ovakvih tekstova predstavlja nepoštovanje i suvereniteta Kine i međunarodnog konsenzusa. Visoko cenimo što Vlada Republike Srbije snažno podržava princip “Jedna Kina” i odlučno se protivi „nezavisnosti Tajvana“. Čvrsto verujemo da će čestit i prijateljski raspoložen narod Srbije, kao i uvek, podržati kineski narod u odbrani njegovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj