Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Inicijativa "Pojas i put" se dalje razvija, još jedan korak napred u saradnji Kine i Srbije
2020-10-07 17:25

6. oktobar, potprеdsеdnica Vladе Republike Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, Zorana Mihajlović i zamenik generalnog direktora China Road and Bridge Engineering Co., Zhang Xiaoyuan potpisali su komеrcijalni ugovor o projеktovanju i izvođеnju radova na izgradnji brzе saobraćajnicе Novi Sad – Ruma. Prеdsеdnik Republike Srbijе Alеksandar Vučić i ambasadorka Narodne Republike Kine Chen Bo prisustvovali su ceremoniji potpisivanja ugovora.

Predsednik Vučić je na konferenciji za štampu rekao da je danas veliki dan za sve nas. Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem potpisivanju komercijalnog ugovora za projekat izgradnje brzе saobraćajnicе Novi Sad – Ruma. Primena projekta u velikoj meri će poboljšati saobraćaj u severnoj Srbiji, olakšati putovanja lokalnom stanovništvu i podsticati razvoj regiona. Zahvaljujući kineskoj Vladi i preduzećima, uspeli smo da ostvarimo svoj dugogodišnji san. China Road and Bridge Engineering Co. (CRBC) je efikasno, profesionalno i pouzdano preduzeće. Dve strane takođe pregovaraju o tretmanu otpadnih voda i čvrstog otpada, putevima, železnici i drugim velikim projektima. Sprovođenje gore pomenutih projekata pomoći će u primeni programa „Srbija 2025" i u velikoj meri poboljšati nivo modernizacije Srbije, što je i buduća nada Srbije.

Chen Bo je rekla da se uprkos novim izazovima epidemije korona virusa, saradnja Kine i Srbije neprekidno razvija, što je donelo konkretne koristi ekonomskom oporavku naše dve zemlje. CRBC je prvo kinesko preduzeće koje je ušlo u oblast izgradnje infrastrukture u Srbiji. Dugo godina sarađuje sa Srbijom i uspešno je izvelo mnoge projekte. Uvereni smo da će projekat izgradnja brzе saobraćajnicе Novi Sad – Ruma dati nove doprinose ekonomskom oporavku Srbije i kontinuiranom razvoju bilateralne saradnje.

 

U svom obraćanju, Zhang Xiaoyuan je izrazio zahvalnost predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na poverenju i podršci. Obećao je da će se CRBC potruditi da kvalitetno završi projekat u predviđenom roku i da da doprinos ekonomskom razvoju Srbije, poboljšanju životnog standarda ljudi i ostvarenju programa „Srbija 2025".

Projekat izgradnje brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume izvodi se u autonomnoj pokrajini Vojvodini na severu Srbije, i na svom severnom delu nadovezaće se na novosadski autoput Ruma-Šabac-Loznica. Ukupna dužina projekta je oko 47,7 km. Cela linija je izvedena prema standardu autoputa klase A, a u projektu je predložena šema dvosmernog četvorotračnog puta. Projekat uključuje i izgradnju tunela od 3,5 km, koji će biti najduži tunel u Srbiji.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj