Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Objašnjenje u vezi sa prijavom za Izjavu o zdravstvenom stanju (HDC)
2021-02-11 01:41

2020/11/01

http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/t1828338.htm 

2020/11/10

http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/t1830791.htm

 

Trenutno je stanje sa epidemijom novog korona virusa u svetu i dalje veoma ozbiljno, a rizik infekcije tokom međunarodnih putovanja visok, stoga apelujemo da se ne putuje osim ukoliko je to neizbežno.

Obzirom na to da iz Srbije nema direktnih letova za Kinu, ukoliko kineski I strani državljani zaista moraju otputovati u Kinu, kako bi se izbegao rizik od infekcije prilikom tranzita kroz više zemalja, molimo da za Kinu putujete presedajući samo u jednoj zemlji, a da tokom prijave za HDC otpremite kompletan plan Vašeg puta i potvrdu o prebivalištu u Srbiji*. Ukoliko Vaš plan puta ne ispunjava gore navedene zahteve, to može uticati na to da ne dobijete zeleni zdravstveni kod/Izjavu o zdravstvenom stanju koji su obavezni za ukrcavanje na let.

*Ovo važi za sve koji nisu državljani Republike Srbije, potvrda o prebivalištu podrazumeva: boravišnu dozvolu, vizu, karticu socijalnog osiguranja, vozačku dozvolu itd.

 

Za one koji kreću iz Srbije i idu u Kinu preko treće zemlje kolima, vozom itd, važi isto kao I za one koji putuju za Kinu avionom. Oni takođe moraju u Srbiji kao i u zemlji tranzita izvršiti dvostruko negativno testiranje i aplicirati za zeleni kod.

 

Kada se polazi iz treće zemlje (postoje direktni letovi za Kinu) i vrši se tranzit u Srbiji ka Kini, bez obzira na to kako se ulazi u Srbiju, da li se prelazi granica ili ne, bez obzira na dužinu boravka, ukoliko se ne poseduje potvrda o prebivalištu u Srbiji, smatraće se da zahtevi za put nisu ispunjeni.

 

Kada se polazi iz treće zemlje (nema direktnih letova za Kinu) i vrši se tranzit u Srbiji ka Kini, bez obzira na to kako se ulazi u Srbiju, da li se prelazi granica ili ne, bez obzira na dužinu boravka, morate pre kretanja na put kontaktirati ambasadu Vaše zemlje iz koje polazite da biste proverili da li možete izvršiti dva tranzita ka Kini, a potom izvršiti duplo negativno testiranje i aplicirati za zdravstveni kod. Naša ambasada ne izdaje HDC u gore navedenom slučaju.

 

**Ukoliko  želite da putujete u Kinu po bezviznom režimu, molimo Vas da pre kupovine karata, testiranja i ostalog, prvo obavezno potvrdite sa Kineskom ambasadom da li je moguće dobijanje zelenog koda za Vaš razlog odlaska u Kinu.

**Ukoliko ste primili vakcinu protiv Covid-19, prilikom prijavljivanja za HDC kod, molimo da završeni sertifikat o vakcinaciji, zajedno sa dva negativna testa i ostalom neophodnom dokumentacijom otpremite na internet sranicu prijave za zdravstveni kod(http://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5/). Ambasada će potom detaljno razmotriti Vašu aplikaciju za HDC kod i dobićete adekvatan odgovor.

Zahtevi za osobe sa prethodnom istorijom infekcije covid-19

1.  Osoba sa pozitivnim rezultatom bilo kog testa: PCR testa, testa na IgM ili IgG antitela, smatraće se osobom sa istorijom infekcije. Ukoliko vakcina protiv covid-19 prouzrokuje da IgM, IgG antitela postanu pozitivna, biće izdata potvrda o vakcinaciji.


2. Oni koji imaju istoriju infekcije i koji moraju putovati za Kinu, moraju pre kupovine karata ambasadi dostaviti sledeće:
A- Potvrdu o dijagnozi koju izdaje lokalna bolnica i sadrži CT ili rendgenski snimak pluća;
B- Dva negativna PCR testa (razmak između uzimanja dva uzorka da bude najmanje 24h). Gore navedeno treba poslati na mejl Kineske ambasade(embassyinserbia@gmail.com) najmanje 3 nedelje pre puta.
C- Nakon što ambasada pregleda dokumenta, dotične osobe su u dužnosti da budu u karantinu 14 dana. Ukoliko je posle toga zdravstveno stanje regularno, onda se, prema pređašnjem pravilu, dostavljaju rezultati PCR testa i testa na IgM antitela u roku od 48 sati pre ukrcavanja na avion. Potom će Ambasada NR Kine u Srbiji onima koji ispunjavaju uslove
,,dvostrukog negativnog testa" izdati zdravstveni kod.


 

 

 

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj