Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Najnoviji uslovi za podnošenje zahteva zdrastvenog koda za putnike koji putuju iz Srbije za Kinu
(Ažurirano 31. avgusta 2021. godine)
2021-09-08 00:52

S obzirom na to da je trenutna globalna epidemiološka situacija i dalje vrlo rizična, kao i da se Delta soj brzo širi svetom, od 1. septembra 2021. godine naša ambasada će sveobuhvatno ažurirati i prilagoditi uslove za prijavu izjave o zdravstvenom stanju stranaca (izjava o zdravstvenom stanju, u daljem tekstu HDC). Zahtevi za prijavu su u potpunosti ažurirani i prilagođeni, a relevantni sadržaj prethodnih obaveštenja sažet je na sledeći način (Ovaj obaveštenje će biti ažuriran na vreme. Ukoliko sadržaj prethodnog obaveštenja nije u skladu sa ovim obaveštenjem, ovaj obaveštenje će preovladati):

1. POTVRDA O POREKLU IZ SRBIJE

Naša ambasada izdaje HDC kodove samo za lice koje polazi iz Srbije

Ako je ispunjen bilo koji od sledećih uslova, može se smatrati da lice polazi iz Srbije:

1. 1) Stalni rezidenti u Srbiji, odnosno lica koja poseduju pasoš ili ličnu kartu Srbije, uverenje o prebivalištu ili boravištu izdate od strane Vlade.

2. 2) Privremeni rezidenti u Srbiji, odnosno lica koja poseduju vizu ili lica koja dolaze iz Kine u Srbiju bez vize.

3. Za lica koja polaze iz bilo koje druge zemlje i prolaze kroz tranzit u Srbiji ka Kini, bez obzira na to kako su ušli u Srbiju, da li su prelazili granicu ili ne, bez obzira na dužinu boravka, ukoliko se ne poseduje potvrda o prebivalištu u Srbiji, smatraće se da zahtevi za put nisu ispunjeni.

Za lica koja u Srbiju dolaze iz bilo koje druge drzave radi posete bez vize, zbog posebnih okolnosti, molimo Vas da unapred pošaljete zahtev našoj ambasadi putem e-pošte. Naša ambasada će potvrditi da li su uslovi za put ispunjeni.

 

2. USLOVI TRANZITA

Obzirom na to da iz Srbije nema direktnih letova za Kinu, ukoliko kineski ili strani državljani zaista moraju otputovati u Kinu, kako bi se izbegao rizik od infekcije prilikom tranzita kroz više zemalja, molimo da za Kinu putujete presedajući samo u jednoj zemlji, ako presedate u više od jedne zemlje, to može uticati na to da ne dobijete HDC kod iz naše ambasade.

Ako je neophodno, preporučuje se da vreme tranzita ne bude duže od 48 sati. Za one koji kreću iz Srbije i idu u Kinu preko treće zemlje kolima, vozom itd, morate ući direktno u tranzitnu državu i ne smete se prebacivati u druge drzave.

Molimo obratite pažnju, nedavno su neka tranzitna mesta prilagodila uslove za tranzit u Kinu. Obavezno na vreme proverite obaveštenja naše ambasade/konzulata i obaveštenja aviokompanije u tranzitnoj zemlji, da biste razumeli posebne zahteve i izbegli poteškoće u toku puta.

 

3. POTVRDA O VAKCINACIJI

1. 1.Lica koja su vakcinisana vakcinom protiv Covid-19 virusa, koja je odobrena od strane Kine ili Svetske zdravstvene organizacije , a da su pri tom završile celu proceduru vakcinacije,a posle 14 dana smatra se da su upotpunili vakcinaciju protiv virusa Covid-19.

2. Lica sa nepotpunom procedurom vakcinacije (npr. od dve doze ste primili samo jednu), lica čiji postupak vakcinacije ne ispunjava uslove intervala (npr. interval između dve doze je manji od 14 dana), lica koje nemaju dokaz o vakcinaciji  smatra se da nisu upotpunili vakcinaciju protiv Covid-19 virusa.

3. Lica koja su završila proceduru vakcinacije, ali nisu završili proceduru od 14 dana, neće moći da dobiju HDC kod iz naše ambasade.

 

Lica koja su upotpunila proces vakcinacije protiv Covid-19 virusa i dalje treba da izvrše dvostruko testiranje prilikom odlaska u Kinu. Prilikom podnošenja zahteva za HDC kod, obavezno pripremite potvrdu o vakcinaciji izdatu od strane zdrastvene ustanove. Potvrda o vakcinaciji mora da sadrži ime osobe koja je primila vakcinu, matični broj, ime vakcine koja je primljena, datum, broj dokumenta, ustanove itd. Takođe se preporučuje popunjavanje i potpisivanje "Letter of Commitment on COVID-19 Vaccination".

 

4. OSNOVNI ZAHTEVI ZA DETEKCIJU RT-PCR I SERUMA IgM ANTITELA (DVOSTRUKO TESTIRANJE)

1. Dva dana pre datuma polaska iz Srbije u tranzitnu zemlju, treba se uraditi dvostruki test. Izveštaj o ispitivanju se računa od datuma uzimanja uzorka, a ne od datuma izdavanja. Ako se vreme uzimanja dva uzorka razlikuju, onda se računa od vremena testa koji je urađen ranije od dva navedena testa. HDC kod važi u periodu od dana uzorkovanja, plus dva dana. Na primer, ako je najraniji datum uzorkovanja 1. septembar, HDC kod izdat prema tome biće važeći do 3. septembra, 23:59:59 (po lokalnom vremenu).

2. Dvostruko testiranje mora biti uzorkovano i testirano u ustanovi za testiranje odobreno od strane naše ambasade. http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/t1905417.htm. Dvostruko testiranje možete obaviti u istoj, ili razlicitim ustanovama za testiranje. Kako bi se izbegla unakrsna infekcija, preporučuje se da se testirate u istoj ustanovi. Lica koja se testiraju u ustanovama koje nisu na spisku odobrenih ustanova za testiranje od strane naše ambasade, neće moći da dobiju HDC kod iz naše ambasade.

3. Metoda uzorkovanja za otkrivanje RT-PCR mora biti u obliku nasopharyngeal brisa, a izveštaj treba da prikazuje "Real Time PCR/RT-PCR". Metoda uzorkovanja za otkrivanje IgM antitela mora biti venska krv, a radi se ciljanjem na protein S "Spike protein" ili mešani protein, tj. "S+N protein". Ako ste vakcinisani jednom od "aktiviranih" vakcina ,na primer Pfizer, Modena, AstraZeneca, Johnson&Johnson ,Sputnik i itd., detekcija IgM antitela može se raditi direktnim ciljanjem na protein N, bez ciljanja na mešavinu proteina.

4. Deca mlađa od dve godine koja žele da podnesu zahtev za HDC kod, moraju takođe proći dvostruko testiranje u skladu sa gore navedenim zahtevima. Ako zdrastvena ustanova u Srbiji nije u mogućnosti da testira, i mesto tranzita ne zahteva HDC kod za decu mlađu od dve godine, dvostruki test ne mora da se radi.

5. Obavezno izvršite drugi dvostruki test u tranzitnoj zemlji. Završite uzorkovanje i testiranje u roku od 48 sati, pre ulaska u avion, i podnesite zahtev za HDC kod u kineskoj ambasadi/konzulatu u tranzitnoj zemlji.

 

5. UTVRĐENJE REZULATA DVOSTRUKOG TESTIRANJA

Ako su oba testa negativna, možete podneti zahtev za HDC kod.

Ako je rezultat testa na RT-PCR pozitivan, lice neće moći da dobije HDC kod iz naše ambasade i smatraće se kao lice sa istorijom infekcije. Sledeći put, pre nego sto podnesete zahtev za HDC kod, morate da dostavite materijale za lečenje lica sa istorijom infekcije i da obavite preliminarni pregled ( u nastavku, pogledajte odeljak za lice sa istorijom infekcije).

Ako je rezultat testa RT-PCR negativan, a test na IgM serumska antitela pozitivan, metode lečenja za različite situacije su sledeće:

1. Lica koja nisu upotpunila proces vakcinacije protiv Covid-19 virusa, neće moći da dobiju HDC kod iz naše ambasade, i smatraće se kao lica sa istorijom infekcije.

2. Lica koja su upotpunila proces vakcinacije protiv Covid-19 virusa, moći će da podnesu zahtev za HDC kod. Molimo Vas da popunite sero-antitela IgM-a u programu i objasnite uzrok vakcinacije, kao i da priložite "izjavu o vakcinaciji". http://www.china-embassy.org/eng/visas/zyxx/P020210421787870030822.pdf

3. Lica koja su upotpunila proces vakcinacije protiv Covid-19 virusa , koji je u kategoriji "aktiviranih" vakcina, a sero-antitela IgM proteina N im je pozitivan, neće moći da dobiju HDC kod iz naše ambasade, i smatraće ze kao lice sa istorijom infekcije.

Ako su rezultati dvostrukog testa negativni, ali je rezultat IgG antitela u izveštaju o testu pozitivan, a da niste prethodno pregledali materijale sa istorijom infekcije ili niste završili vakcinaciju, nećete moći da dobijete HDC kod iz naše ambasade, a osoba će se smatrati kao lice sa istorijom infekcije.

 

6. METODE LEČENJA ZA LICA SA ISTORIJOM INFEKCIJE

Lica sa utvrđenom istorijom infekcije

1. Lica koja su dijagnostikovana sa Covid-19 virusom ili lica koja nisu dijagnistikovana sa Covid-19 virusom, ali su pozitivni na bilo koju od RT-PCR, IgM antitela ili IgG antitela (osim lica pozitivnih- IgM i IgG antitela zbog vakcinacije pritiv Covid-19 virusa) takođe se smatraju licima sa istorijom infekcije.

2. Lica koja imaju istoriju infekcije, a žele da podnesu zahtev za HDC kod, moraju dostaviti materijal lečenja našoj ambasadi, putem e-pošte (embassyinserbia@gmail.com) najmanje 3 nedelje unapred, uključujući:

a. Osnovne informacije o sebi, specifične okolnosti dijagnoze ili pozitivnog testa i dokaz o lečenju (ako postoji)

b. Lekarsko uverenje o CT-u pluća ili rendgenskog snimanja pluća i tabletama izdate od strane zdrastvene ustanove u Srbiji u roku od 30 dana pre slanja e-pošte. ( trudnice ne moraju da dostavljaju navedenu dokumentaciju)

c. Dokaz o dva negativna testa na RT-PCR u roku od 3 dana pre slanja e-pošte (vreme uzrokovanja je u razmaku od najmanje 24 sata). Oba testa RT-PCR moraju biti izvršena u ustanovama za testiranje odobrena od strane naše ambasade. Datum predate potvrde o dijagnostici snimanja pluća i izveštaja o RT-PCR treba da bude kasniji od datuma otkrivanja dijagnoze ili prethodnog pozitivnog izveštaja o testu.

d. Lica sa istorijom infekcije, posebno ona koja su bila pozitivna na IgM sero-antitela, ako žele da putuju u Kinu, ne bi trebalo da prime vakcinu odmah nakon pozitivnog testa. Obavezno kontaktirajte našu ambasadu i prosledite materijale od prethodnog pregleda pre razmatranja vakcinacije.

3. Nakon odobrenja naše ambasade, podnosilac zahteva će biti obavešten e-poštom o sprovođenju karantina i zdrastvenog nadzora (u e-pošti će biti navedeno tačno vreme karantina i zdrastvenog nadzora). Lice mora da izvrši 14 dana karantina, i da popuni "obrazac za nadgledanje zdravstvenog stanja". http://rs.chineseembassy.org/chn/sgxx/sghd/P020210901204325009767.docx  U slučaju posebnih okolnosti, naša ambasada će produžiti vreme nadgledanja zdravstvenog stanja.

4. Po isteku perioda karantina i nadgledanje zdravstvenog stanja, podnosioci zahteva moraju da prijave svoje zdrastveno stanje našoj ambasadi putem e-pošte.

1. Ukoliko zdrastveno stanje nije abnormalno, možete podneti zahtev za HDC kod nakon dvostrukog testiranja po potrebi. Ako su rezultati testa RT-PCR pozitivni pre putovanja, treba ih blagovremeno lečiti. Nakon oporavka, potvrdu o dijagnozi plućne slike i dvostruko negativna testa RT-PCR morate poslati u našu ambasadu radi prethodnog pregleda. Ako je rezultat testa IgM sero-antitela pozitivan, potrebno je ponovo se prijaviti za izolaciju i nadgledanje zdrastvenog stanja, bez potrebe da ponovo dostavljate materijale za prethodno ispitivanje.

2. Ukoliko se tokom izolacije i zdrastvenog nadzora pojave sumnjivi simptomi, poput groznice, kašlja i dijareje, potrebno je na vreme da se sprovede ispitivanje RT-PCR.

a. (2.1.) ako je rezultat testa RT-PCR negativan, svakako će biti potrebno izvršiti karantin i zdrastveno nadgledanje 14 dana.

b. (2.2) ako su rezultati testa RT-PCR pozitivni, potrebno je na vreme lečiti, a materijale ponovo poslati našoj ambasadi nakon oporavka na prethodno ispitivanje.

 

7. MERE ZA OSOBE U BLISKOM ODNOSU SA OSOBOMA ZA KOJE SE SUMNJA DA IMAJU SIMPTOME

Lica koje su u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajevima, slučajevima za koje se sumnja da mogu biti pozitivni, biće stavljeni u karantin i biće pod zdravstvenim nadzorom 14 dana. Testovi RT-PCR sprovode se prvi, četvrti i sedmi dan u toku perioda nadzora. Ukoliko su svi rezultati negativni, možete podneti zahtev za HDC kod, zasnovan na dvostrukim rezultatima testa nakon što se izolacija završi i naša ambasada je pregleda. Na primer: ako je poslednji kontakt sa potvrđenim slučajevima ili slučajevima za koje se sumnja da mogu biti pozitivni bio 1. septembar, onda treba obaviti tri testa RT-PCR 2., 5. i 8. septembra. Ukoliko su svi rezultati negativni, možete podneti zahtev za HDC kod, zasnovan na dvostrukim rezultatima testa u roku od 48 sati po završetku izolacije 15. septembra, nakon što ste poslali e-poštu našoj ambasadi i nakon što ambasada odobri.

Ukoliko 14 dana pre podnošenja zahteva za HDC kod, imate temperaturu, kašalj, dijareju i druge sumnjive simptome, ili Vam aviokompanija zbog visoke telesne temperature, sumnjivih simptoma i slično ne dozvoljava ukrcavanje na let, naša ambasada neće moći da Vam izda HDC kod. Podnosioci zahteva moraju da prođu 14 dana karantina i zdrastvenog nadzora. Tokom perioda karantina, 1., 4. i 7. dan sprovodi se test RT-PCR. Ukoliko su svi rezultati negativni, možete podneti zahtev za HDC kod, zasnovan na dvostrukim rezultatima testa u roku od 48 sati po završetku izolacije, nakon što ambasada odobri.

Gore navedeno testiranje RT-PCR i dvostruko testiranje, moraju se sprovesti u razlicitim institucijama za testiranje odobrenim od strane naše ambasade. Gore navedena lica moraju da popune "Obrazac za nadgledanje samozdravstva" tokom perioda karantina I izvrse nadgledanja zdravstvenog stanja. Nakon isteka perioda karantina, lice mora da pošalje rezultate 3 testa nukleinskih kiselina i "obrazac za nadgledanje zdravlja" na pregled našoj ambasadi putem e-pošte.

 

8. DOSTAVLJANJE HDC KODA, VREME PREGLEDA I KONTAKT INFORMACIJE

1. Strani državljani mogu da podnesu zahtev u svoje ime, kao i u ime drugih stranih državljana, putem https://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5. Da podnesete zahtev, morate da se prijavite tako što ćete koristiti svoju e-mail adresu da registrujete svoj nalog.

2. Rok za podnošenja zahteva

Podnosioci zahteva treba da podnesu prijavu našoj ambasadi što je pre moguće, nakon što dobiju dvostruke rezultate testa. Vreme za podnošenje prijave treba da bude najmanje 6 sati ranije od vremena polaska. Na primer, ako Vam je let u ranim jutarnjim satima, ne može se podneti zahtev posle 7 sati ujutro. Od podnosioca zahteva se očekuje da sami razmotre faktore kao što su, dužina izveštaja koje je izdala ustanova za testiranje, kao i da je nedelja neradan dan i drugi faktori, kako bi mogli da dobiju što više na vremenu. Ako se prijava ne može pregledati na vreme, zbog kasnog podnošenja zahteva, odgovornost snosi isključivo podnosioc zahteva.

3. Svi potrebni materijali treba da budu jasno i kompletno učitani . Kako biste bili sigurni da se QR kodovi mogu skenirati, izveštaj o ispitivanju i potvrdu o vakcinaciji sa QR kodom, obavezno položite ravno. Preporučuje se učitavanje elektronske verzije izveštaja. Spisak materijala je sledeći:

a. Negativni izveštaj o ispitivanju RT-PCR.

b. Izveštaj o serumskim IgM antitelima.

c. Uverenje o prebivalištu*.

d. Kompletan plan puta ( na primer e-karta).

e. Potvrda o vakcinaciji i "Izjava o vakcinaciji" ( lica koja su već vakcinisana).

f. obrazac za nadgledanje zdravstvenog stanja ( osobe sa istorijom infekcije).

Preporučuje se da ponovo pažljivo proverite ime, broj pasoša i ostale podatke pre nego što potvrdite podnošenje zahteva, kao i da proverite da li je materijal učitan u potpunosti. Ako je aplikacija odbijena, molimo Vas da izmenite i dopunite materijal u strogom skladu sa zahtevima, smanjite broj povratnih ponovnih prijava, izbegnete pokretanje ograničenja i nepotrebne probleme u daljem planu puta.

*Uverenje o prebivalištu obuhvata pasoš, ličnu kartu, potvrdu o prebivalištu ili vizu ( bilo šta od navedenog).

4. VREME PREGLEDA

Naša ambasada će strogo pregledati prijave u skladu sa redosledom podnošenja. U normalnim okolnostima, revizija se završava u roku od 8 sati radnog vremena i najmanje 12 sati tokom neradnog vrmena ( uključujući večernje sate, vikende i zakonske praznike). U slučaju posebnih okolnosti, kao što su koncentracija podnosioca zahteva, potreba za daljom proverom informacija ili nestabilnom mrežom, vreme pregleda će se u skladu sa okolnostima produžiti, bez daljeg obaveštenja.

Molimo Vas da strpljivo sačekate pregled od strane naše ambasade, nakon podnošenja zahteva.

5. KONTAKT INFORMACIJE

Ukoliko je potrebno da kontaktirate nasu ambasadu o materijalima zdrastvenog koda i drugim pitanjima, možete nas kontaktirati putem e-pošte namenjene za HDC kod embassyinserbia@gmail.com.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj