Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Proces pregleda za osobe sa istorijom infekcije (2022.03.21)
2022-03-23 01:12

1. Osobe sa istorijom infekcije su:

Lica koja su dijagnostikovana sa covid-19 ili lica koja nisu dijagnostikovana  sa covid-19, ali su pozitivni na bilo koju od PCR, IgM antitela ili IgG antitela (osim lica pozitivnih na IgM ili IgG antitela zbog vakcinacije protiv Covid-19 virusa) takođe se smatraju licima sa istorijom infekcije.

2. Proces prijave za zdrastveni kod(HDC) za lica sa istorijom infekcije   

Podnošenje prijave za potvrdu o oporavku od virusa: -->Test RT-PCR nakon 6 nedelja oporavka--> Period izolacije i zdrastveni nadzor

(1.)  Podnošenje prijave za potvrdu o oporavku od virusa.

Lica koja imaju istoriju infekcije, a žele da podnesu zahtev za HDC, moraju dostaviti materijal lečenja našoj ambasadi, putem e-pošte (embassyinserbia@gmail.com), uključujući:    

(a.) Osnovne informacije o infekciji: Lični podaci, datum i specifične okolnosti dijagnoze ili pozitivnog testa, dokaz o lečenju (ako postoji).                 

(b.) Dokaz o dva negativna testa na RT-PCR (vremenski interval uzorkovanja najmanje 24 sata). Oba testa RT-PCR moraju biti izvršena u ustanovama za testiranje odobrenih od strane naše ambasade.                      

(c.) Lekarsko uverenje i snimanja o CT-u pluća ili rendgenskog pluća ( trudnice ne moraju da dostavljaju navedenu dokumentaciju). Molimo obratite pažnju da je lekarsko uverenje jasno i da je potrebno jasno napisati rezultate kao na primer : normalni rezultati testa ili nema upale u plućima/nema simptoma COVID-19.

Napomena: Datum dostavljenih materijala pod stavkom (b.) i (c.) treba da bude kasniji od datuma dostavljene dijagnoze u stavci (a.) Ukoliko dostavljeni materijali ne ispunjavaju uslove, lice je u obavezi da se ponovo testira, što će uticati na vreme odredjenog oporavka.

(d.)  Lica sa istorijom infekcije, posebno ona koja su bila pozitivna na IgM sero-antitela, ne bi trebalo da prime vakcinu odmah nakon pozitivnog testa. Obavezno kontaktirajte našu ambasadu i prosledite materijale od prethodnog pregleda pre nego što razmislite o vakcinaciji.           

(2.) Test RT-PCR nakon 6 nedelja oporavka

Nakon što je gore navedena prijava odobrena i oporavak potvrdjen, 6 nedelja nakon potvrdjenog oporavka ( Na primer: Ako naša ambasada potvrdi da je vreme početka oporavka ponedeljak, 20. decembar 2021. godine, nakon perioda od  6 nedelja, znaci da je vremene za test RT-PCR 31. januar 2022. godine ili posle ( ambasada će obavestiti tačno vreme putem e-pošte). Ukoliko zdrastveno stanje nije abnormalno, treba izvršiti dva testa RT-PCR u institucijama odobrenim od strane naše ambasade ( oba testa RT-PCR možete izvršiti u različitim institucijama odobrenih od strane naše ambasade,sa vremenskim intervalom dužim od 24 sata,  ili u jednoj od institucija odobrenih od strane naše ambasade, pod uslovom da koristite različite reagense za testiranje, odvojeno uzrokovane i ukrštane, koristeći nazalni bris ), zatim poslati potvrdu o dva negativna testa na nukleinske kiseline našoj ambasadi putem e-pošte.

(3.) Period izolacije i zdrastveni nadzor

Nakon što naša ambasada pregleda i odobri izveštaj o RT-PCR, obavestiće podnosioca zahteva putem e-pošte da sprovede izolaciju i zdrastveni nadzor (u kom će biti navedeno odredjeno vreme izolacije i zdrastvenog nadzora). Podnosilac zahteva mora ispuniti izolaciju od 14 dana, kao i popuniti “Obrazac za nadgledanje zdrastvenog stanja” (http://rs.chineseembassy.org/chn/sgxx/sghd/P020210901204325009767.docx).

Nakon završetka perioda izolacije i zdrastvenog nadzora, podnosilac zahteva treba poslati obrazac za nadgledanje zdrastvenog stanja našoj ambasadi putem e-pošte.

1)      Ukoliko zdrastveno stanje nije abnormalno, podnosilac mora da izvrši test RT-PCR 7 dana pre putovanja, kao i da ispuni potrebnu izolaciju i zdrastveni nadzor od 7 dana, zatim da podnese zahtev za zdrastveni kod nakon dvostrukog testiranja u roku od 48 sati pre putovanja. Ako su rezultati testa RT-PCR pozitivni pre putovanja, treba ih blagovremeno lečiti. Nakon oporavka, potvrdu o dijagnozi plućne slike i dvostrukog negativnog test RT-PCR morate poslati  našoj ambasadi radi prethodnog pregleda. Ako je rezultat testa IgM sero-antitela pozitivan, potrebno je ponovo se prijaviti za izolaciju i nadgledanje zdrastvenog stanja, bez potrebe da ponovo dostavljate materijale za prethodno ispitivanje.      

2)      Ukoliko se tokom izolacije i zdrastvenog nadzora pojave sumnjivi simptomi, poput groznice, kašlja i dijareje, potrebno je na vreme da se sprovede ispitivanje RT-PCR.

a.) ako je rezultat testa nRT-PCR negativan, svakako će biti potrebno izvršiti karantin i zdrastveno nadgledanje 14 dana.

b.) ako su rezultati testa RT-PCR pozitivni, potrebno je na vreme se lečiti, a materijale ponovo poslati našoj ambasadi nakon oporavka, na  ispitivanje.      

3)      Nakon što izvršite gore navedeni proces, možete se prijaviti za zdrastveni kod nakon testiranja pre putovanja u skladu sa najnovijim zahtevima. Pod pretpostavkom da nema naknadne ponovne infekcije, nema potrebe da se ponovo dostavljaju materijali za pregled za one sa istorijom prethodne infekcije.


Preporučite prijatelju 
     Odštampaj