Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Obaveštenje o novim propisima u vezi sa zdravstvenim kodom koji će se primenjivati od 10. aprila 2022. godine
2022-04-04 23:21

 U cilju daljeg sprečavanja širenja epidemije počevši od 10. aprila 2022. godine, propisi za putovanje osoba koje polaze iz Srbije za Kinu će biti promenjeni. Molimo Vas da pažljivo pročitate ovo obaveštenje i pridržavate ga se.

Napomena: „Pre ukrcavanja“ spomenuto ovde je vreme polaska leta.

1. Podesite  poslednje uzorkovanje testa PCRna 24 sata pre ukrcavanja

     Pre ukrcavanja,  poslednje uzorkovanje testa PCR  „Testa dvostrukog prikupljanja i dvostrukog testa PCR“ ili „Dvostrukog testa IgM i PCR“ treba biti obavljeno 24 sata pre ukrcavanja. Dva uzorka za detekciju PCR u „dvostrukom uzorkovanju i dvostrukoj detekciji PCR“ u principu treba da budu razdvojena  više od 24 sata, a ostali zahtevi ostaju nepromenjeni.

    Zahtev za još jedan test PCR „ Testa dvostrukog prikupljanja i dvostrukog testa PCR” i test serumskih IgM antitela  „Dvostrukog testa IgM i PCR” je još uvek 48 sati pre ukrcavanja.

2. Dodati brzi test na antigen 12 sati pre ukrcavanja

     U roku od 12 sati pre poletanja , potreban je brzi test na antigen (Antigen Rapid Test, ART) u institucijama za testiranje koje su odobrene od strane ambasade (BATUT, ZzbME, aerodromski centar za testiranje, za detalje pogledajte listu institucija za testiranje).

     Uzimajući u obzir lokalne uslove testiranja, putnici čiji je let ujutru (pre 0:00 do 13:00) mogu uzeti uzorke u popodnevnim satima prethodnog dana (posle 13:00), a putnici letova u drugim terminima treba da uzimaju uzorke u roku od 12 sati pre ukrcavanja, istog dana.

     Rezultat antigen testa  nije uključen u materijale za prijavu za zdravstveni kod, već će avio kompanije isti proveravati zajedno sa zelenim kodom prilikom prolaska kroz proceduru prijave.

  Tabela 1 kao primer daje let koji poleće iz Srbije 20. aprila 2022. godine u 14:30 časova

Vrsta testa

PCR7 danapre

Prvi  PCR

DrugiPCR

IgM

Antigen

Dvostruko uzorkovanje i dvostruka detekcija PCR
(dve institucije ili dva reagensa)
* Ako je primljena vakcinainaktivirana vakcina

Bilo kada 13. aprila

Bilo kada 18. aprila

19 aprila

posle 14:30 časova

——

20 aprila

posle 02:30 časova

Dvostruka detekcija IgM i PCR
*da su vakcinisani neinaktiviranom vakcinom (N protein) ili
Nedovršenavakcinacija (S protein)

Bilo kada 13. aprila

19 aprila

posle 14:30 časova

——

18 aprila ili kasnije

20 april

posle 02:30 časova

Tabela 2 kao primer daje let koji poleće iz Srbije 24. aprila 2022 godine u 05:30

Vrsta testa

PCR 7 dana pre

PrviPCR

Drugi PCR

IgM

Antigen

Dvostruko uzorkovanje i dvostruka detekcija PCR
(dve institucije ili dva reagensa)
*Ako je primljena vakcina  inaktivirana vakcina

Bilo kada 17. aprila

Bilo kada 22. aprila

23. aprila

posle 05:30

časova

——

23.aprila

posle 1300 časova

Dvostruka detekcija IgM i PCR
*ako je primljena vakcinaneinaktiviranavakcina(N protein) ili
nedovršenavakcinacija (S protein)

Bilo kada 17. aprila

23. aprila

posle05:30

——

22. aprila i posle

23.aprila

posle 1300

3. Važan podsetnik

(1)      Rezultat  antigen testa se ne koristi za podnošenje zahteva za zdravstveni kod, već se koristi samo za pokazivanje avio kompaniji tokom prijave na let. Putnici se ukrcavaju u avion sa zelenim zdravstvenim kodom koji je izdala kineska ambasada u Srbiji i negativnim, štampanim rezultatom antigen testa koji je izdala odobrena institucija. Ako je antigen testiran u nekoj drugoj instituciji ili vreme testiranja ne ispunjava uslove, itd., procedura prijave se ne može završiti. Ako je rezultat testa na antigen pozitivan, ne ispunjavate uslove za ukrcavanje. Molimo kontaktirajte našu ambasadu što je pre moguće radi naknadne obrade.

(2) Ove promene će se sprovoditi od dana objavljivanja obaveštenja, a prelazni period je sedmica do 10. aprila. Tokom prelaznog perioda, i prvobitni i trenutni zahtevi za testiranje PCR su u skladu sa procesom primene zdravstvenih kodova. Od 10.aprila 2022.godine svi letovi koji poleću posle 0:00 časova striktno će primenjivati nove propise  testiranja.

(3) Prethodno objavljeni uslovi za  sedmodnevno testiranje pre polaska, izolaciju pre polaska, utvrđivanje vakcinalnog statusa, osoblje sa istorijom infekcije, bliski kontakti i oni sa sumnjivim simptomima, ostaju nepromenjeni.  Pogledajte link obaveštenja ambasade sa kompletnim zahtevima.

(4) Prilikom popunjavanja zdravstvenog koda, kolona „datum testiranja“ je datum uzorkovanja ranijeg testa IgM seruma ili PCR u roku od 2 dana pre putovanja. Na primer, ako je let 3. aprila, test PCR(ili test IgM) se vrši 1. aprila, a test PCR 2. aprila, onda treba popuniti datum testiranja 1. april. Period važenja zdravstvenog koda je određen datumom uzorkovanja i nema nikakve veze sa vremenom učitavanja.

(5) Obratite pažnju na primenu zdravstvenog koda i vremensko ograničenje pregleda. Molimo vas da što pre pošaljete rezultate testa (nije potreban izveštaj o testiranju antigena), popunite izveštaj istinito i tačno, smanjite broj vraćanja i ponovnih podnošenja i izbegavate gubljenje  vremena na naredne prijave. Kandidati moraju da uzmu u obzir faktore kao što je vreme tokom kojeg institucija za testiranje izdaje rezultate i pokušaju da odvoje što je više vremena. Ako prijava ne može biti razmotrena na vreme zbog kašnjenja u podnošenju prijave, odgovornost snosi podnosilac prijave. Molimo sačekajte strpljivo nakon podnošenja izveštaja. Ako niste dobili zdravstveni kod 2 sata pre polaska leta, možete kontaktirati našu ambasadu putem e-pošte ili konzularnog broja za hitne slučajeve. U ostalim situacijama, nemojte žuriti.

(6) Ako je teško izvršiti test  nedeljom, potrebno je da podnesete zahtev za pomoć našoj ambasadi na e-mail (embassiinserbia@gmail.com, pod nazivom „ Pomoć pri zakazivanju testa na PCR nedeljom“) najmanje jedan dan unapred , a naša ambasada će se potruditi da pomogne.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj