Početak > Vesti
Ven Điabao se sastao sa Jukio Hatonamaom i Li Mjung-Bakom
2009-10-10 20:27

Kineski premijer Ven Điabao danas se u Pekingu sastao sa japanskim premijerom Jukio Hatonamaom i predsednik Južne Koreje Li Mjung-bakom.

Ven je tokom susreta sa Jukio Hatonamaom ukazao da su, zahvaljujući zajedničkim naporima, dve strane savladale teškoće, te su međusobni odnosi  ušli u novu etapu svestrane uzajamnokorsti. Ven je podvukao da obe strane treba da izvuku pouke iz istorije, gledaju u budućnost, pravilno reše pitanja ostala nerešena zbog istorijskog razloga, te povoljno reše pitanje Istočnog mora prema jedinstvenom mišljenju koje su obe strane postigle. Treba da produbljuju uzajamnokorisnu saradnju i zajedno reaguju na međunarodnu finansijsku krizu, dodao je Ven.

Hatojama je ukazao da se japanska vlada zalaže za svestranu izgradnju uzajamnokorisnih odnosa sa Kinom na osnovu četiri političkih dokumenata Kine i Japana. Takođe je najavio da je Japan spreman da prema jedisntvu mišljenju povoljno reši pitanje Istočnog mora, kako bi to more postojalo more prijateljstva.

Tokom susreta sa predsednikom Južne Koreje Li Mjung-bakom, Ven je podvukao da, s obzirom na veliku promenu međunarodne i regionalne situacije, jačanje kontakata, proširenje uzajamnokorisne saradnje i unapređenje strateških odnosa partnerstva Kine i Južne Koreje odgovaraju osnovnim interesima dveju zemalja i imaju veliki značaj za podsticanje regionalnog mira, stabilnosti i razvoja.

Li Mjung-Bak je precizirao da Južna Koreja poklanja veliku pažnju odnosima sa Kinom, izražavajući želju za proširenjem međusobnih razmena i saradnje.

Sem toga, dve strane su razmenile mišljenje o severokorejskom nuklearnom pitanju.

(izvor: CRI)

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj