Početak > Vesti
Hu Đintao se sastao sa Barakom Obamom
2010-06-27 16:00

Kineski predsednik Hu Đintao juče se u Torontu sastao sa američkim predsednikom Barakom Obamom. Hu je tom prilikom rekao da se na međunarodnom i regionalnom planu i dalje dešavaju velike i komplikovane promene. Kina i SAD se suočacavaju sa zajedničkim izazovima. Dve zemlje treba da nastave duh deljenja dobra i zla i uzajamno korisne saradnje. Hu Đintao je sa zadovoljstvom prihvatio Obamin poziv za državnu posetu SAD-u.

Hu Đintao je istakao neophodnost jačanja koordinacije makroprivredne politike dve zemlje, insistiranja na celishodnom rešenju trgovinskih sporova u ravnopravnim konsultacijama. Kina ne pretenduje na trgovinski suficit sa SAD-om, već preduzima aktivne mere za proširivanje uvoza iz SAD-a. Kina se nada da će SAD odlučno bojkotovati protekcionističke tendencije i postepeno skinuti restrikcije na izvoz visokotehnoloških proizvoda u Kinu.

Obama je istakao da postoji veliki potencijal za saradnju između SAD i Kine. On je izrazio nadu da će se sprovoditi odluke iz strateškog i privrednog dijaloga SAD i Kine i ponovio poziv SAD-a da se suprostave trgovinskom protekcionizmu.

(izvor:CRI)

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj