Početak > Vesti
Ceremonija ispraćaja ljudske svemirske misije Šendžou 9
2012-06-16 17:28

U Jićuan satelitskom lansirnom centru u pustinji Gobi, u subotu popodne, održana je ceremonija ispraćaja prve kineske astronautkinje i dva astronauta na misiju Šendžou 9.

Letelica će biti lansirana u 6 h i 37 min. poslepodne.

Vu Bangguo, predsedavajući Stalnog Komiteta, Nacionalnog Narodnog Kongresa je prisustvovao ceremoniji ispraćaja astronauta.

''Ispred CK Komunističke partije Kine, Državnog saveta,Centralne vojne komisije,Generalnog Sekretara i Predsednika i glavnokomandujućeg Centralne vojne komisije Hu Đintaoa, kao i naroda i svih narodnosti želim vam potpuni uspeh'', rekao je on.

Svemirska misija pripajanja modulu u orbiti, sa ljudskom posadom, je drugi korak od tri planirane faze ljudskog svemirskog programa i najvažniji razvojni segment u svemirskoj tehnologiji Kine.

Misija predstavlja izazov, ali sa snažnom podrškom zemlje i naroda, pažljivim pripremama i teškim treningom iza sebe, posada će sigurno ispuniti svoj zadatak, rekao je on:

''Zemlja i narod čekaju vaš uspešni povratak.''

''Hvala vam, predsedavajući. Mi smo zahvalni na brizi i ljubavi Partije i naroda. Ispunićemo naređenje i slediti instrukcije. Ostaćemo mirni i pažljivo ispuniti našu prvu svemirsku misiju sa ljudskom posadom u spajanju sa svemirskim modulom.

Domovina i narod mogu biti uvereni u naš uspeh,'' rekao je Đing Haipeng, komandant misije.

Astronauti su izašli iz apartmana, Ventiang, odnosno ''Paviljona istraživanja neba'' u lansirnom centru i došli do skvera gde su raportirali komandantu nacionalnog svemirskog programa Čang Vangćuan-u.

''Druže komandante, mi ćemo ispuniti prvu ljudsku svemirsku misiju spajanja sa modulom u skladu sa naređenjima. Sve pripreme su obavljene, na vašu komandu,'' raportirao je Đing.

''Počni'' naredio je Čang.

Uz pozdravnu muziku, astronauti su dovezeni do lansirnog postolja.

Sva tri člana posade su bivši piloti Narodne oslobodilačke vojske i članovi Komunističke partije.

Liu Jang je tridesettrogodišnjakinja-veteran pilot sa 1680 sati letačkog iskustva i bivši zamenik komandanta letačkih jedinica NOAK. Sada ima zvanje majora u letačkim snagama.

Posle 2 godine treninga Liu je prošla testove i izabrana u martu za misiju Šendžou 9.

'' Zahvalna sam domovini i narodu. Počastvovana sam da letim u svemir ispred stotina miliona kineskih žena'' rekla je ona na sastanku u petak.

Đing, 46, je jedan od članova uspešne posade Šendžoua 7 iz 2008 godine, treće kineske misije sa ljudskom posadom.

Treći astronaut je Liu Vang,43,sa 1000 sati letačkog iskustva, koji za astronaustki program radi od 1998. godine.

Tri astronauta će izvesti ručno pripajanje sa svemirskom laboratorijom Tiangong 1 koja kruži u orbiti.

Pripremila za CRI: Dejana Veličković-Šabotić

Izvor: CRI

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj