Početak > Vesti
Stranci pozitivno ocenjuju rezultate postignute u Hongkongu nakon povratka matici
2012-07-02 20:02

Petnaest godina nakon povratka Hongkonga u okrilje domovine politika ''jedna zemlja sa dva politička sistema'' i ''Hongkonžani upravljaju Hongkongom'', kao i visok stepen autonomije, uz rukovodstvo centralne kineske vlade i zalaganje svih Kineza, rezultiralo je stabilnim razvojem i izvanrednim rezultatima, ocena je mnogih predstavnika stranih zemalja.

Portparol kambodžanske vlade Phai Siphan je rekao da je, uz rukovodstvo centralne kineske vlade, u Hongkongu uspešno sprovedena politika ''jedna zemlja sa dva politička sitema'' i istovremeno zadržana stabilnost u društvu. Sve to ukazuje na jedinstvenost kineskog naroda u kontinentalnom delu zemlje i u Hongkongu. Kao svetski finansijski centar, Hongkong je u proteklih 15. godina bio most koji je spajao Kinu sa ostatkom sveta, rekao je Phai Siphan.

Bivši konzul Danske u Šangaju je rekao da je politika ''jedna zemlja sa dva politička sistema'' ostvarila izvanredne rezultate. Uz odluku da se u Hongkongu sprovodi politika ''jedna zemlja sa dva politička sistema'' i ''Hongkonžani upravljaju Hongkongom'' Hongkong je zadržao svoje prednosti i dobio veliku podršku kontinentalnog dela zemlje, rekao je on

Predsednik britanske korporacije od 48 klubova Stiven Peri je rekao da današnji Hongkong ima dosta prednosti u oblasti trgovine i of-šor transakcijama. On je izrazio nadu da će Hongkong i u narednih 15 godina zadržati konkurentnost u svim oblastima.

Pripremila za CRI: Tatjana Soldat

Izvor: CRI 

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj