Početak > Vesti
Ekonomija dobija zamah u drugom polugođu
2012-07-02 20:08

 

Kineska ekonomija rašće bržim tempom u drugom polugođu, zahvaljujući oporavku izvoza, rastu investicija i rastu tržišta nekretnina, kaže se u saopštenju Pekinškog istraživačkog centra, koje je objavljeno u nedelju.

„Uvereni smo da će Kina videti ekonomski oporavak u vidu zaokreta koji simboliše slovo U, stoji u saopštenju o stanju nacionalne ekonomije Centra za Kinu u svetskoj ekonomiji (CCWE), koji je deo Univerziteta Ćinghua.

Centar predviđa rast domaćeg bruto proizvoda (GDP) za 8 posto u prvoj polovini i 8,4 odsto u celoj godini.

Li Daokui, šef CCWE i bivši savetnik Centralne banke, kaže da ekonomija „pokazuje oporavljajuće znake stabilizacije".

Za prvih pet meseci, kineski izvoz porastao je 8,7 posto i iznosi 774,4 milijarde američkih dolara. U odnosu na prethodnu godinu, izvoz je od aprila, sa 4,9 posto porastao na 15,3 posto u maju, saopštila je Generalna administracija carina (GAC).

„Negativni efekti usporenog rasta izvoza postepeno opadaju", saopštio je CCWE.

CCWE takođe prognozira da će se investicije u osnovna sredstva oporaviti, počevši od drugog kvartala. Stopa rasta u toj oblasti iznosiće oko 22 procenta u prvoj polovini i 22,6 posto u drugoj polovini godine.

Tržište nekretnina beleži rast ponude i cena od početka ove godine, što je pokazatelj oporavka ovog sektora. Promene će promovisati investicije u ovom sektoru i dodatno će doprineti ekonomskom rastu, kaže CCWE.

Pripremio za CRI:Branko Žujović

Izvor: CRI

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj