Početak > Vesti
Kina i EU obećale dobar primer međunarodne saradnje
2012-07-10 16:21

U Pekingu je u toku strateški dijalog Kina-EU.

Dve strane su pokrenule razgovore sa obećanjem da postave dobar primer ostatku sveta kada je u pitanju međunarodna saradnja.

Državni savetnik Dai Bingguo predvodi kinesku delegaciju. On je rekao da je Kina uverena da će EU rešiti trenutnu dužničku krizu.

„Ja sam ponovio gospođi Ašton konzistentnu kinesku poziciju podrške evropskim intergacijama, rekao sam joj da Kina iskreno i snažno podržava evropske napore da se nosi sa vladajućim dužničkim problemom, i da verujemo da Evropska unija ima mudrost i kapacitete da prebrodi trenutne probleme i obezbedi bolji razvoj."

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ašton je rekla da će i druga aktuelna pitanja, kao što su iranski nuklearni spor, biti tema diskusije.

„Kasnije danas nastavićemo razgovore o nekim međunarodnim pitanjima i zabrinutosti. Lično želim da odam posebno poštovanje Kini na radu sa nama u E3+3 i na sardnji u obezbeđivanju razvoja poverenja u mirnodopsku prirodu iranskog nuklearnog programa."

Kina i EU su se takođe saglasile da nastave redovne razgovore o politici odbrane i bezbednosti, uz saglasnost da poboljšaju saradnju u anti-piratskim inicijativama.

Pripremila za CRI Lidija Obradović.

Izvor: CRI

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj