Početak > Vesti
Šef kineske diplomatije: Odnosi Kine i ASEAN-a na strateškom nivou
2012-07-12 16:29

Kineski ministar spoljnih poslova Jang Đieči, koji u Pnom Penu učestvuje na ministarskoj konferenciji Kina – ASEAN (10+1), juče je istakao da Kina i ASEAN treba na strateškom niovu i sa dugoročnog gledišta  jačaju odnose.

Jang je na jučerašnjoj konferenciji ponovio da Kina insistira na putu mirnog razvoja, prijateljstva i partnerstva sa susedskim zemljama. On je podvukao da u suočavanju sa dubokim uticajem međunarodne finansijske krize, Kina i ASEAN treba da imaju veće interese i odgovornost u aspektima zaštite regionalnog mira i stabilnosti i daljeg razvoja Azije. Obe strane treba da jačaju stratešku komunikaciju i da nastavljaju praktičnu saradnju.

Ministri zemalja ASEAN-a smatraju da treba dalje jačati dobrosusedsko međusobno poverenje, produbiti praktičnu saradnju i zadržati svestrani razvoj strateških odnosa partnerstva, dodajući da žele da sa Kinom zajedno ulažu napore u napredak bilateralne saradnje.

Jang Đieči se tokom konferencije odvojeno susreo sa visokom predstavnicom EU za diplomatiju i bezbednosnu politiku Katrin Ašton, vijetnamskim ministrom spoljnih poslova Fim Bin Minom i drugim liderima.

Pripremila za CRI: Đi Sju

Izvor: CRI

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj