Početak > Vesti
Kina i ASEAN otvorili centar za energetsku obuku
2012-07-19 15:05

Tehnološki centar za obuku o novim i obnovljivim izvorima energije otvoren je u sredu na jugozapadu Kine, pošto država namerava da obuči što više stručnjaka za Asocijaciju jugoistočnih azijskih naroda(ASEAN).

Centar se nalazi u Kunmingu, glavnom gradu Junan provincije, a izgradnja je pokrenuta nakon što je kineski premijer Ven Điabao prošlog novembra predložio uspostavljanje 10 centara za obuku namenjenih članovima Asocijacije.

U centru će se godišnje održavati dva do tri kursa, koji će se baviti solarnom energijom, energijom biomase, vetra i malim hidroelektranama, rekao je Long Đijang, direktor Provincijskog biroa za nauku i tehnologiju.

Centar će regrutovati pripravnike među radnicima u državnoj administraciji, osoblje sa univerziteta i istraživačkih instituta, kao i zaposlene u kompanijama članicama ASEAN-a, rekao je Long.

Đin Sjiaoming, direktor međunarodnog odeljenja za saradnju u Ministarstvu nauke i tehnologije, rekao je da će centar pomoći da se unapredi regionalna saradnja u nauci i tehnologiji kao i regionalna tehnološka razmena.

Pripremila za CRI: Radosav Berbatović

Izvor: CRI

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj