Početak > Vesti
Hu Đintao: Kina u saradnji sa svetom u očuvanju globalne finansijske stabilnosti
2012-08-31 14:59

Kineski predsednik Hu Đintao i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u Pekingu o evropskoj dužničkoj krizi. Hu je tom prilikom izjavio da Kina želi da sa međunarodnom zajednicom održava kontakte i koordinaciju u zajedničkom sprečavanju rizika i očuvanju globalne finansijske stabilnosti.

Što brži izlazak Evrope iz krize, doprineće kako stabilnom oporavku svetske ekonomije, tako i privrednom razvoju Kine, rekao je Hu, ističući da Kina odlučno podržava napore Evrope i ulogu MMF-a u rešavanju dužničke krize.

Merkelova je izjavila da postoji velika neizvesnost u svetskoj ekonomiji. Evropa je suočena sa teškoćama, a Kina pribrano i celishodno reaguje na krizu i pruža podršku evru i evropskoj privredi, što je veoma dragoceno za Evropu, zaključila je nemačka kancelarka.

U susretu sa Angelom Merkel, kineski vicepremijer Li Kećiang je takođe govorio o pitanju dužničke krize. On je naglasio da Kina podržava napore EU uložene u reagovanje na dužničku krizu i na razne načine pruža pomoć, u skladu sa svojim mogućnostima. Kina će ubuduće, zajedno sa međunarodnom zajednicom, dalje preduzimati mere za što brži izlazak unije iz krize, konstatovao je Li.

Merkelova se zahvalila na pozitivnom stavu koji je Kina pokazala, izražavajući želju da Nemačka sa Kinom zajedno unapređuje bilateralne odnose i evropsko-kineske odnose.

Potpredsednik Sji Đinping se juče takođe sastao sa Angelom Merkel. Sji je podvukao da Kina pridaje veliki značaj odnosima sa Nemačkom.

„Nadam se da će dve zemlje na principima međusobnog poštovanja i ravnopravnog tretiranja, ostvariti uzajamnu korist u budućem razvoju međusobnih odnosa", rekao je Sji.

„Nemačka želi dalje jačanje saradnje sa Kinom u privredno-trgovinskoj, zdravstvenoj, ekološkoj, kulturnoj i oblasti novorastuće industrije, kao i jačanje koordinacije u međunarodnim pitanjima i u borbi protiv protekcionizma", poručila je namačka kancelarka.

Pripremio za CRI: Džao Peng

Izvor: CRI

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj