Početak > Vesti
Ministar trgovine Kine: Kina očekuje da će trgovinske pregovore sa više strana završiti u bliskoj budućnosti
2012-08-31 15:06

Prva konferencija ministra ekonomije i trgovine pri Istočnoazijskom samitu održana je 30. avgusta u Kambodži. Ministri trgovine iz 10 zemalja Istočnoazijske Unije, Kine, Japana, Južne Koreje, Australije, Novog Zelanda i Indije, predstavnik trgovine Sjedinjenih američkih država i zamenik ministra za ekonomski razvoj Rusije prisustvovali su konferenciji. Kineski ministar trgovine Čen Deming održao je govor na konferenciji.

Čen Deming je istakao da je održavanje sistema multilateralne trgovine važnije nego druga regionalna saradnja u svetu. Sve strane treba da ulože napore na održavanju tih odnosa. Kina ima otvoren stav za pokušaj unapređivanja pregovora iz Dohe, ali dosledno se suprostavlja načinima koji štete multilateralnom sistemu. Zemlje na Istočnoazijskom samitu imaju mnogo zajedničkih interesa u pregovorima. Kina se nada da će sa raznim stranama, svestrano završiti pregovore u bliskoj budućnosti, istakao je kineski ministar.

Ministri trgovine mnogih zemalja promenili su mišljenja o pitanjima koji imaju uticaj na regionalni i globalni trgovinski razvoj. Oni su naglasili da treba na osnovu transparentnosti i sveobuhvatnosti, potražiti raznovrsne načine za unapređenje pregovora dohaske runde.

Pripremio za CRI: Luo Ći

Izvor: CRI

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj