Početak > O Kini
Lutanja Kinom · Provincija Hunan
2020-08-08 00:05

Provincija Hunan nalazi se na jugu Kine, pripada njegovom središnjem delu i srednjem toku Duge reke. Zbog toga što se najveći deo provincije nalazi na jugu jezera Dungting, dobila je naziv Hunan (sa značenjem Južno od jezera). A zbog toga što najveća reka Hunana, reka Sijang (Sijangđijang), povezuje njegov severni i južni deo, skraćeni naziv same provincije je Sijang.

Njeni krajolici su prelepi i jedinstveni, istorija prepuna detalja, kulturna baština bogata, a njeni narodni običaji mnogobrojni i živopisni. Jedna je od provincija Kine bogatih turističkim resursima i sa razvijenom industrijom.

Provincija Hunan je divno mesto koje nedri talente, svetski je poznata po mestu na kome se uzdiže „tri hiljade planinskih vrhova“, gradu Džangđijađije; po planini Lang (Langšan), „duši peščare Dansija“; ruševinama Laosičenga i drugim kulturnim baštinama neprevaziđene lepote. Ima još i četiri velike reke, Sijang, Ci, Juen i Li, čija voda „teče u nedogled“, ogromno jezero Dungting dužine 400 kilometara, neizmernu plavu površinu kao naslikanog jezera Dungđijang, po čemu je naširoko postala poznata.

Poznati pesnik dinastije Sung, Lu Jou, napisao je sledeći stih: „Muze su mi reke i planine, kako može biti pesme bez dolaska na reku Sijang?“ Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Vas danas poziva da krenete u obilazak ove plodne zemlje sa prelepim krajolicima i izuzetnim ljudima – u obilazak provincije Hunan.

Pejzaž u Džangđijađijeu

Pogledajte prilog.

 

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj