Početak > O Kini
Lutanja Kinom · Narodna kultura provincije Guidžou
2020-09-25 00:02

Provincija Guidžou, smeštena na jugozapadu Kine, od davnina je bila mesto koje su naseljavale nacionalne manjine, koje čine 37.9% ukupnog stanovništva provincije. Površina etničkih autonomnih oblasti čini 55.5% ukupne površine provincije, a naseljavaju je narodi Mijao, Buji, Dung, Tuđija, Gelao, Šui, Ji, Jao, Džuang, Še, Maonan, Mandžurci, Mongoli, Mulao, Ćijang i drugi. Tokom dugog procesa razvoja, nacionalne manjine i njihovi preci su svojom mudrošću i snagom stvorili živopisnu i jedinstvenu narodnu kulturu.

Guidžou nazivaju još i „Provincijom hiljadu festivala“. Tokom 365 dana u godini, u čitavoj provinciji se održava više od 1400 većih ili manjih narodnih festivala i sabora. Ti narodni festivali i sabori sačuvali su tradicionalne običaje svake manjine, kao i njihove kulturne karakteristike bogate individualnošću. Narodne nošnje iz starih vremena, jedinstvene festivalske đakonije, sofisticirana muzika i ples, žrtve posvećene precima, kao i mistična lokalna opera i drama gotovo uvek se prikazuju jedna za drugom tokom trajanja festivala i sabora. Može se reći da su ova okupljanja svojevrsna izložba raznolikosti etničke narodne kulture provincije Guidžou.

U pogledu muzike i plesa, provincija Guidžou koju naseljavaju mnoge manjine more je pesme i plesa. Tako se izdvaja energična, topla, odvažna Leteća pesma (Feige) visokog tonaliteta, ritmična, fina i lirična pesma Lutanja svetom (Joufang), jednostavna, rustična i svečana Drevna pesma (Guge) naroda Mijao, kao i mnoge druge. Svaka ima različite modove, svoj šarm, delikatne emocije i izuzetnu snagu. U Pesmi naroda Dung iz okruga Liping, Cungđijang i Žungđijang Autonomne oblasti Ćijendungnan, masa peva zajedno, i delove visokog i delove niskog tonaliteta peva hor. Pesma je glasna, svečana, veličanstvena, neophodan je širok raspon glasa. Ljubavna pesma naroda Dung ima ujednačen tempo, tonalitet je nežan, graciozan i prijatan za slušanje. Svaki od naroda – Mijao, Buji, Ji, Šui, Tuđija, Gelao... ima svoju karakterističnu pesmu i igru.

Šarolika narodna kultura provincije Guidžou dragulj je u riznici kineske nacionalne kulture. Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Vas poziva da uživate u čarima narodne kulture provincije Guidžou.

 

Nematerijalna kulturna baština | Pesma naroda Dung

Drevni grad Dženjuen

Festival sestara naroda Mijao

 

Pogledajte prilog za detalje.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj