Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Kine gospođe Chen Bo
2019-01-31 00:07

        29. januar 2019, novoimenovana ambasadorka Narodne Republike Kine u Republici Srbiji gospođa Chen Bo predala je akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću. Ambasadorka Chen Bo je prenela srdačne pozdrave koje je predsednik Xi Jinping uputio predsedniku Vučiću, na čemu se predsednik Vučić zahvalio i zamolio ambasadorku Chen Bo da prenese njegove iskrene pozdrave i dobre želje upućene predsedniku Xi Jinping-u.

        Ambasadorka Chen Bo je istakla da između Kine i Srbije postoji tradicionalno prijateljstvo. Bilateralni odnosi su poslednjih godina na visokom nivou, razmena u različitim oblastima je na uzlaznoj liniji, dok je praktična saradnja plodonsona. Kineska strana pridaje veliku pažnju odnosima sa Srbijom i smatra Srbiju za prijatelja od poverenja i važnog partnera. Saradnja Kine i Srbije podstiče ekonomski i društveni razvoj Srbije, i u korist je daljeg otvaranja Kine prema svetu, ima izvanredne karakteristike postizanja obostrane koristi i zajedničke dobiti, ogroman potencijal i široke perspektive. Kina je spremna da sarađuje sa srpskom stranom na promovisanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje u širem i dubljem pravcu pod strateškim vodstvom dvojice šefova država, oslanjajući se na incijativu „Pojas i put“ i saradnju „16+1“. Ambasadorka Chen Bo je predstavila razvoj Kine i navela da ceni što srpska strana dosledno i čvrsto podržava Kinu po pitanjima od suštinskih interesa i ponovila dosledan stav Kine po pitanju Kosova i Metohije.

        Predsednik Vučić je poželeo dobrodošlicu ambasadorki Chen Bo i istakao da Srbija posebno ceni tradicionalno prijateljstvo dve zemlje. Poslednjih godina, čelično prijateljstvo naše dve zemlje je sa novim sadržajima i razvojem. Rukovodioci naše dve zemlje održavaju redovne kontakte diktirajući pravac razvoja bilateralnih odnosa. Saradnja dve strane u oblasti izgradnje infrastrukture, energetike, proizvodnih kapaciteta i u drugim oblastima je postigla značajan napredak, što je dalo još veći zamajac ekonomskom i društvenom razvoju Srbije. Razvoj svestrane saradnje sa Kinom je važan pravac diplomatskih odnosa. Srpska strana čvrsto podržava i nastaviće da aktivno učestvuje u izgradnji incijative „Pojas i put“, nastojiće da obogaćuje sadržaje sveobuhvatnog strateškog partnerstva naše dve zemlje. Predsednik Vučić se zahvalio na stavu Kine po pitanju Kosova i Metohije, divi se kineskim razvojnim uspesima i veruje da će Kina održati stabilan razvoj i raduje se još većem doprinosu Kine u promovisanju svetskog mira i prosperiteta.

        Ceremoniji predaje akreditivnih pisama prisustvovali su savetnik za politička pitanja u Ambasadi Kine u Srbiji gospodin Tian Yishu, vojni ataše gospodin Wu Yongjie, savetnik za kulturu gospodin Xu Hong, savetnik za ekonomska pitanja gospodin Tang Xiaodong i drugi.

        Ambasadorka Chen Bo je 27. januara stigla u Beograd, a 28. januara šefu Protokola Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, gospodinu Petroviću predala kopije akreditivnih pisama.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj