Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
Ambasadorka Che Bo je prisustvovala dodeli vojnih spomen-medalja timu kineskih medicinskih stručnjaka
2020-06-02 17:41

Ministar odbrane Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vulin je 1. juna 2020. godine, trećoj smeni tima kineskih medicinskih stručnjaka uručio vojne spomen-medalje, najviša vojna priznanja. Ceremoniji dodele priznanja prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milana Mojsilović, ambasadorka NR Kine Chen Bo i vojni ataše pri Ambasadi NR Kine u Republici Srbiji, stariji pukovnik Wu Yongjie.

U svom obraćanju ministar Vulin je izjavio da je u teškom trenutku kada je Srbiji bila potrebna pomoć došao tim kineskih medicinskih stručnjaka da nam pruži nadu i veru da ćemo se izboriti sa epidemijom koja nas je zadesila i učini da se ne osećamo usamljeno u svemu tome. Od ove ekspertske grupe smo mnogo naučili, ne samo kako da se borimo sa epidemijom virusa Kovid-19, već i druge važne stvari kao što su stroga disciplina, istrajnost i strpljenje. Srbija to posebno ceni i duboko je na tome zahvalna. “Čelično” prijateljstvo Kine i Srbije je ponovo iskovano u zajedničkoj borbi protiv epidemije korona virusa. Srpski narod nikada neće zaboraviti kineske prijatelje koji su sa nama zajedno bili u ovim teškim vremenima i u ovoj zajedničkoj nevolji. Kada su stiglu u Srbiju kineski medicinski stručnjaci su bili stranci, kada odlaze oni su naši bliski prijatelji i rodbina.

Ambasadorka Chen Bo je izjavila da se naša dva naroda međusobno pomažu u borbi protiv epidemije korona virusa. Tim kineskih medicinskih stručnjaka je zajedno sa srpskim kolegama prošao kroz ceo proces suzbijanja i kontrole epidemije. Kineski stručnjaci predstavili su kineski program dijagnostikovanja i lečenja i podelili kinesko iskustvo u prevenciji i kontroli epidemije i pojave drugog talasa. Tim kineskih medicinskih stručnjaka postao je simbol “čeličnog” prijateljstva naše dve zemlje. Hvala Vladi Republike Srbije i srpskom narodu na poverenju koje su ukazali kineskim stručnjacima, Ministarstvu odbrane Republike Srbije, ministru odbrane, gospodinu Vulinu i načelniku Generalštaba gospodinu Mojislovića na podršci i pažnji.

Načelnik Odeljenja za negu bolesnika pri bolnici u sastavu Univerziteta Sun Yat-sen se u ime tima stručnjaka zahvalio Ministarstvu odbrane Republike Srbije na priznanju koje su primili i Vladi Republike Srbije na uslovima koje su obezbedili timu kako bi mogao nesmetano da obavlja svoj posao. Stručnjaci su prešli više od 20000 kilometara i obišli bolnice, domove za stara lica, granične prelaze, mesta širom Srbije gde se okuplja dosta ljudi kako bi na osnovu toga dali svoje predloge za suzbijanje epidemije virusa Kovid-19 u Srbiji. U borbi protiv epidemije u Srbiji postignuti su dobri rezultati. Uvereni smo da sve dok se mere za sprečavanje i kontrolu dalje poboljšavaju i nastavak proizvodnje sprovodi korak po korak, epidemija će se efikasno kontrolisati, a ekonomija oporaviti.

Šest članova tima medicinskih stručnjaka je u Srbiju stiglo 21. marta, troje se vratilo u Kinu 2. maja, a u narednoj smeni 4. maja u Beograd je došlo još troje.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj