Početak > Vesti
Ven Điabao se susreo sa stranim liderima na Svetskom ekonomskom forumu
2009-09-10 20:51

Kineski premijer Ven Điabao se danas u Dalianu, na Svetskom ekonomskom forumu odvojeno susreo sa latvijskim predsednikom Valdisom Zatlersom, makedonskim premijerom Nikolom Gruevskimm, singapurskim državnim savetnikom Goh Čok Tongom i ukrajinskim vicepremijerom Hrihorijem Nemiriem.

U susretu sa Gruevskim, Ven je izjavio da Kina poštuje razvojni put koji je izabrao makedonski narod, te želi povećanje praktične saradnje na osnovu međusobnog poštovanja i jednakosti. Gruevski je rekao da Makedonija visoko ceni aktivnu ulogu Kine u međunarodnoj zajednici i insistira na politici o jednoj Kini. Makedonska strana se nada investicijama kineskih poduzeća u energetiku, turizam i izgradnju infrastrukture u Makedoniji.

Tokom susreta sa Zatlersom, Ven je izrazio želju za jačanjem kontakata između preduzeća dveju zemalja, razmeni investicija, te saradnji u oblasti transporta.

U susretu sa ukrajinskim vicepremijerom, Ven je zahvalio na podršci u presudnim pitanjima. On je predložio jačanje komunikacije na svim nivoima, u oblasti privrede i trgovine, nauke i tehnologije, poljoprivrede, kao i kulture. Nemiria je Kini izrazio zahvalnost na potpori i pomoći u privrednom i društvenom razvoju, izrazivši želju za zadržavanjem dobre političke komunikacije i povećanjem obima privredne, vazduhoplovne, naučno- tehničke, poljoprivredne, rudarske i infrastrukturne saradnje.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj