Početak > Kina i Srbija > Politika
Razgovor predsednika Srbije Borisa Tadića sa dopisnicom KRI Vang Džimin
2009-08-18 22:43

1. Gospodine predsedniče, uskoro ćete posetiti Kinu, gde ćete se sastati sa najvišim kineskim rukovodiocima. Koje su glavne teme o kojima ćete razgovarati?

Ovo će biti moja treća poseta Kini u poslednje četiri godine što je samo po sebi znak izuzetnog napretka u našim političkim odnosima. Smatram da sporazum o strateškom partnerstvu koji će naše dve države potpisati predstavlja krunu višegodišnjeg rada na podizanju nivoa i naših političkih odnosa. Odmah iza toga idu i naši ekonomski odnosi i to su dve centralne teme koje će biti razmatrane na sastancima sa predsednikom Hu Đintaom i na svim ostalim sastancima sa kineskim zvaničnicima. Kina je jedna od najznačajnijih država današnjeg sveta. U budućnosti nema nikakve dileme da će Kina zauzeti prvenstveno mesto u svetskoj ekonomiji i razvoju čitavog čovečanstva. Srbija je zainteresovana da produbi svoje veze sa Kinom. Moram da podsetim da tradicionalno naša dva naroda imaju prijateljske odnose, Srbija i Kina nikada nisu imale konflikt niti oko jedne stvari u svojoj istoriji i to je dobra okolnost, ali i u novom vremenu, imajući u vidu izazove koji pogađaju svet, veoma je važno da imamo skoro identične stavove, da imamo blisku saradnju i da na nekim pitanjima koja pogađaju svet, a ne samo naše zemlje, takođe sarađujemo.

2. Kako ocenjujete odnose izmedju Srbije I Kine uopste I kakav je potencijal razvoja srpsko-kineskih odnosa?

Mislim da ova poseta i potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu naše dve zemlje nedvosmisleno svedoči da su naši odnosi na najvišem mogućem nivou u političkom smislu. Ono što može još da se razvija to je ekonomska sfera. Srbija je veoma zainteresovana za razvoj odnosa u ekonomskoj sferi i tokom ove posete biće prilike da govorimo o nekim konkretnim ekonomskim projektima. Naravno, nemoguće je uporediti obim ekonomije Kine i Srbije, Kina je neuporedivo veća zemlja i neuporedivo većeg prirodnog potencijala, ali smo sigurni da Srbija na ovoj strategijskoj poziciji, u centru jugoistočne Evrope, na evropskom kontinentu može za Kinu biti i značajan ekonomski partner. Imamo mnogo strategijskih projekata u domenu ekonomije o kojima ćemo razgovarati, ali verujem da će tokom posete i poslovnog foruma biti otvoreno još mnogo novih ideja. Baš kao što se desilo i tokom moje prethodne posete, tokom OI u Pekingu, kada sam na jednom biznis forumu u razgovorima sa kineskim privrednicima otvorio i mogućnosti ekonomske saradnje u oblasti građevinarstva i polako se približavamo realizaciji takvih projekata. Ali postoji mogućnost i novih projekata, u oblasti novih tehnologija, saradnje u oblasti telekomunikacija, novih industrija... Srbija može biti zanimljiva odskočna tačka za kinesku industriju i ekonomiju u ovom delu sveta.

3. Već ste dva puta boravili u Kini. Šta je na Vas lično ostavilo najdublji utisak?

U čitavoj istoriji čovečanstva Kina je u većini toga vremena, vremena našeg sveta, bila na vrhu civilizacije. Kina je zemlja koja je u kulturološkom smislu, naučnom smislu, u domenu otkrića koja pokreću svet, nesumnjivo jedna od vodećih, ako ne i vodeća nacija. Ono što nema nikave dileme da perspektiva Kine u narednih 20-25 godina čak i u istraživanjima kosmosa, a ne samo novih tehnologija, govori da bez Kine čovečanstvo neće moći da ide napred. Ono što je za mene izuzetno važno, a možda ne za svakog površnog posmatrača Kine, to su ulaganja u nauku i investicije, u one razvojne delove kineske politike koja obezbeđuju da nove generacije Kineza žive bolje i da Kina preuzme jednu od ključnih uloga, ako ne i ključnu, u čitavom tehnološkom procesu moderne civilizacije. Pre više godina, negde 2001. godine, ja sam predvodio tada jugoslovensku, pa i srpsku delegaciju, na Međunarodnom forumu novih tehnologija u Napulju. Tada sam primetio da je kineska delegacija brojala najviše mladih inženjera i mladih stručnjaka. Svi su oni bili slati u svet kako bi studirali i sticali nova znanja, a istovremeno bili uključeni u državni razvoj i u razvoj čitavog društva. Sama ta činjenica na mene je ostavila izuzetan utisak. Imao sam prilike da razgovaram sa nekima od njih i za mene je bilo veoma značajno koristiti takvo iskustvo i u tadašnjoj Jugoslaviji i nakon toga u Srbiji. Kasnije sam radio i kao ministar odbrane i imao sam priliku i sa kineskim dužnosnicima Ministarstva odbrane, načelnikom Generalštaba i ministrom odbrane da razgovaram i video sam koliko se nove tehnologije primenjuju i jednom tako značajnom segmentu života kao što je bezbednost. Tokom poseta Kini, jednom sam posetio i grad Dalian i video sam izuzetno brz razvoj. Nikad do sada nisam bio u Šangaju koji je ponos kineskog razvoja, ali evo, ovo će biti prilika da vidim i Šangaj. Na svakom koraku u Kini se vidi jedan eksplozivni razvoj i vrlo pažljivo investiranje kineske države u opšti razvoj društva, što je za svako poštovanje i što nema paralelnog primera u svetskoj istoriji. Sa druge strane ako se osvrnemo na istoriju same Kine shvatićemo jednostavno da su i arheološki dokazi, a i vidljivi dokazi kineske kulture svedočanstvo o tome da je Kina uvek bila na samom vrhu civilizacije. Ta činjenica se mora uzimati u obzir. Kina se, kao i svaka zemlja suočavala sa teškoćama, ponekad i sa vrlo velikim teškoćama, ali ih veoma uspešno prevazilazi i to je nešto što ostavlja izuzetno dubok utisak na svakog pažljivog analitičara kineskih procesa.

(izvor: CRI)

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj