Početak > Ambasada > Vesti iz Ambasade
„Dani kineske kulture" u Beogradu
2009-10-15 20:02

U Ministarstvu za kulturu Republike Srbije, 14. oktobra 2009. godine, održana je konferencija za novinare povodom festivala „Dani kineske kulture", koji su zajednički organizovali Ministarstvo za kulturu NR Kine i Ministarstvo za kulturu Republike Srbije. Ambasador NR Kine u Republici Srbiji, gospodin Vej Đinghua, savetnika za kulturu Liu Yonghong i ministar za kulturu Nebojša Bradić uz prisustvo novinara nacionalne televizije, Studija B, Politike i drugih objavili su početak održavanja „Dana kineske kulture".

U svom govoru ambasador Vej Đinghua je rekao da je kulturna razmena duhovna razmena, razmena osećanja i da će za bilateralne odnose vremenom imati sve važniju ulogu. Kulturna razmena između Kine i Srbije je dugoročna i postojana, što unapređuje međusobno razumevanje naša dva naroda i daje veliki doprinos jačanju tradicionalnog prijateljstva između naše dve zemlje, naglasio je ambasador. On je izjavio da će dalje jačanje kulturne razmene postaviti još čvršću platformu za razvoj prijateljskih odnosa između Kine i Srbije. Ambasador veruje da će ova kulturna dešavanja srpskoj publici prikazati duh savremene kineske kulture, izuzetne uspehe postignute u oblasti kulture tokom proteklih šezdeset godina od osnivanja nove Kine i da će srpska publika uživati u veličanstvenoj umetnosti. On se nada da će obe strane iskoristiti ovu priliku, festival kineske kulture i svestrano ojačati kulturnu razmenu i nastaviti produbljivanje strateškog partnerstva između Kine i Srbije.

Ministar za kulturu, gospodin Bradić izjavio je da je Kina zemlja sa dugom istorijom i bogatom kulturom. On veruje da će kulturni događaji u okviru ovih „Dana kineske kulture" predstaviti esenciju kineske kulture. On je naglasio da  organizovanje „Dana kineske kulture" nije samo važan sastavni deo kulturne razmene između Kine i Srbije, nego i otelotvorenje i svedočanstvo prijateljskih odnosa naše dve zemlje.

Pored toga direktor Istorijskog muzeja gospođa Stolić, Shen Xiaohua iz Muzeja umetnosti pri Guangzhou Akademiji lepih umetnosti i menadžer za kulturu Sava centra predstavili su izložbe i predstave koje će se odigrati u okviru ovog festivala.

„Dani kineske kulture" su organizovani na osnovu potpisanog sporazuma o kulturnoj razmeni između Kine i Srbije. Tokom ovog festivala srpska publika će u Istorijskom muzeju imati priliku da od 15. oktobra pogleda izložbu savremenog kineskog slikarstva tušem, a 22. oktobra u Beogradu i 24. oktobra u Novom Sadu predstavu Centralnog folklornog ansambla Kine.

Preporučite prijatelju 
     Odštampaj